Китай направи сравнение в четвъртък между щурма на Капитолия на

...
Китай направи сравнение в четвъртък между щурма на Капитолия на
Коментари Харесай

Китай: Щурмът на Капитолия в САЩ е като в Хонконг, но нямаше загинали

Китай направи съпоставяне в четвъртък сред щурма на Капитолия на Съединени американски щати от поддръжници на президента Доналд Тръмп и миналогодишните постоянно насилствени митинги в Хонконг , само че означи, че никой не е починал, когато стачкуващите нападнаха законодателната власт в Хонконг , оповестява " Ройтерс ".

Клипове от безредните подиуми от Вашингтон се излъчват неведнъж по китайската държавна телевизия.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг разяснява, че до момента в който събитията в Хонконг през 2019 година, когато бе щурмуван законодателният орган на града, бяха по-тежки от тези във Вашингтон, " нито един стачкуващ не почина ".
 Четирима убити, 50 арестувани и десетки конфискувани оръжия след блокадата на US Конгреса
Четирима убити, 50 арестувани и десетки конфискувани оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Отношенията сред Пекин и Вашингтон са най-лошите от десетилетия заради редица разногласия, а китайските дипломати и държавните медии постоянно притеглят вниманието към новините за принуждение или безпорядък в Съединени американски щати .

Месеците на антиправителствени митинги в Хонконг през 2019 година включват взлом на 1 юли на законодателния орган на града, в акция за демократични промени, която Пекин в последна сметка анулира с новото законодателство за националната сигурност. Един мъж умря след рухване от паркинг по време на един митинг в града.

, а 52 са задържани, откакто поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия на Съединени американски щати в сряда в опит да попречат на Конгреса да удостовери успеха на определения президент Джо Байдън.

" Ние желаеме хората в Съединени американски щати да се радват на мир, непоклатимост и сигурност допустимо най-скоро ", сподели Хуа.

Хуа, в които съгласно него Вашингтон може да глоби лицата, забъркани в ареста на над 50 души в Хонг Конг, и ще изпрати американския дипломат в Организация на обединените нации да посети Тайван.

В коментар с хиляди позитивни гласове в китайския Twitter - Weibo се споделя, че митингите във Вашингтон са " над 90% " същите като тези в Хонконг . Европейските водачи демонстрират " двойни стандарти " в осъждането на едното, само че не и на другото , се споделя в него.

" Отговорът и думите, употребявани от някои в Съединени американски щати за случилото се в Хонконг през 2019 година, бяха изцяло разнообразни от това, което използваха за настоящите събития в Съединени американски щати ", сподели Хуа.
 Конгресът на Съединени американски щати избра - Байдън е президент
Конгресът на Съединени американски щати избра - Байдън е президент

Байдън получи 306 гласа против 232

По света водачите показаха потрес и угриженост , осъждайки опита за подриване на демокрацията .

" Това, което се случи през днешния ден във Вашингтон, не е американско , несъмнено ", съобщи френският президент Еманюел Макрон във видео известие в Twitter.

Посланик на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски оприличи събитията във Вашингтон на митинги в Украйна , които смъкнаха подкрепения от Русия президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 година

" Някои от моите другари питат дали някой ще раздава крекери на протестиращите , за да повторят каскадата на Виктория Нуланд ", написа той в Twitter, цитирайки посещаване в Украйна през 2013 година, когато тогавашният асистент на държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд предложи храна на протестиращите .
 В Русия удовлетворени: Съединени американски щати изгубиха всички права да постановат народна власт на другите
В Русия удовлетворени: Съединени американски щати изгубиха всички права да постановат народна власт на другите

" Празникът на демокрацията свърши "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР