Китай има икономическите инструменти, за да окаже натиск върху Северна

...
Китай има икономическите инструменти, за да окаже натиск върху Северна
Коментари Харесай

Китай може да притисне Ким Чен-ун, но се бои да не свали режима в Пхенян

Китай има икономическите принадлежности, с цел да окаже напън върху Северна Корея, само че се опасява да не би да притисне държавното управление на Ким Чен-ун толкоз мощно, че то да рухне.

Китай от дълго време е основният търговски сътрудник и дипломатически бранител на Севера, само че нуклеарните и ракетните тествания на Ким накараха китайските водачи да се оттеглен и те поддържаха признатите предишния месец наказания на Организация на обединените нации, намаляващи приходите на Северна Корея, забранявайки продажбите на въглища и желязна руда.

Президентът Доналд Тръмп и други приканват Китай да употребява своите средства за въздействие, с цел да направи повече за прекъсване на нуклеарното развиване на Севера.

Пекин се опита да предотврати последния нуклеарен опит, осъществен в неделя, като предизвести Пхенян, че сходно събитие ще докара до още по-болезнени санкции.

Китайските водачи обаче се тревожат от неустойчивост на Корейския полуостров, в случай че режимът на Ким рухне. Това би премахнало един буфер сред Китай и Южна Корея - тежковъоръжен съдружник на Съединени американски щати с американски войски на своя земя. Ето някои от опциите, които Китай употребява или може да употребява, и за какво други разновидности са малко евентуални.

Търговия, която Китай към този момент прекъсна

Пекин спря да внася севернокорейски въглища през февруари, лишавайки държавното управление на Ким от най-големия му индивидуален източник на доходи за заплащане на вноса. Проверките, които влизат в действие според утвърдените на 4 август наказания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, публично удостоверяват възбраната за продажба на въглища и не разрешават вноса на желязна и оловна руда, както и на морски храни. Забранява се на настоящи в Китай севернокорейски компании да стартират нови планове, които може да донесат спомагателни доходи.

Търговия, която Китай може да прекъсне

Петролът е най-силното оръжие на Пекин. Деветдесет % от доставките на Севера идват от Китай. Китай спря петролните доставки за три дни през 2003 година, с цел да изрази гнева си след севернокорейски нуклеарен опит. " Прекъсването на този поток евентуално ще има неотложно и скъпоструващо влияние върху стопанската система на Северна Корея ", съобщи в отчет " Юрейша груп ".

Според Мьон-хюн Го от южнокорейския институт " Асан " обаче сходна мъчителна стъпка може да провокира раздор в връзките и да лиши Пекин от каквото и да е въздействие върху Пхенян. Пекин също по този начин има опция да забрани вноса на създадени в Северна Корея облекла, което е най-големият останал източник на доходи от експорт. Това би навредило на китайските компании, които са част от тази снабдителна верига, и на севернокорейски бранш, който китайските водачи желаят да се развива като метод за увеличение на благосъстоянието и стабилността на страната.

Търговия, която Китай надали би прекъснал

Китай е най-големият задграничен вносител на храни за Северна Корея, която има лимитирани обработваеми площи и разчита на импорт за запълване на дефицита. Китайски откриватели споделят, че Пекин ще отхвърли натиска за спиране на питателните доставки, страхувайки се да не би това да аргументи широкоразпространен апетит и вероятно да провокира вълна от бежанци към Североизточен Китай. Спирането на руските помощи способства за всеобщ апетит, упрекван за гибелта на стотици хиляди хора през 1990-те години, което докара стопанската система до ръба на рухването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР