Китай е сред най-мощните държави във военно отношение далеч не

...
Китай е сред най-мощните държави във военно отношение далеч не
Коментари Харесай

Китай открадна военната си мощ от Русия, Москва е безсилна

Китай е измежду най-мощните страни във военно отношение надалеч не от през вчерашния ден. Могъществото на Пекин обаче е построено по същия метод, по който и стопанската система на страната стана един от световните водачи - посредством потребление на непознати хрумвания и технологии и посредством ловко " разпространение " в интернационалните процеси.

Големият губещ от това е Русия, която е дълготраен " донор " на военната индустрия на Китай, само че не е в позиция да направи каквото и да било за това, написа в собствен материал Defense One.
 Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия
Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия

Продължаващите се военни желания на президента на Русия Владимир Путин се отразяват позитивно върху промишленото произвеждане

Контекст : Сътрудничеството сред военно-промишлените комплекси на двете страни датира още от преди Втората международна война. Сталин в началото поддържа националистите от Гоминдана (чиито наследници през днешния ден са в Тайван) и чак по-късно застава зад Мао. Така Китай употребява руски изтребители и бомбардировачи против Япония още в края на 30-те.

По-късно, след основаването на КНР, към Пекин отпътуват с позволението на Москва изтребители като цялото семейство от МиГ-15 до МиГ-21 и бомбардировачи като фронтовия Ил-28 и ракетоносния Ту-16 (който в мощно модифициран тип сега към момента е най-важният китайски ударен аероплан - б.р.). Китай стартира лично произвеждане на всички тях, като също така част от продукцията е за други клиенти в Близкия Изток, Азия, Африка и Европа (Румъния и Албания) - директна конкуренция на нуждаещия се от долари Съюз на съветските социалистически републики.
 Снимка 614960
Източник:

През годините на Студената война множеството китайски разработки в авиацията, корабостроенето и Противовъздушна отбрана са или основани на лицензирани руски такива, или на директна кражба на ноу-хау от Големия брат на север. Изключение е един къс интервал през 80-те, когато Пекин прави опит за военно доближаване със западните сили и дори възнамерява да употребява американски радар за своя изтребител J-8II, само че кървавите подиуми на площад Тянанмън през 1989 година поставят точка на това.

Детайли : След разпада на Съюз на съветските социалистически републики Китай стартира да подхожда още по-смело към съветското военно-техническо ноу-хау.
В началото на 90-те се готви лицензен вид на изтребителя Су-27 под названието J-11, който би трябвало да има голям брой съветски съставни елементи. В последния миг обаче Пекин разтрогва контракта и стартира да създава машините независимо - общо над 400 бройки. Това са по 30 млн. $ загуба за финансово затруднените руснаци за всяка една машина. Пак през 90-те Китай копира зенитно-ракетния комплекс С-300, като прибавя западни детайли и го създава под името HQ-9, като с него и до през днешния ден пази Пекин. През 2014 година КНР купи няколко бройки и от по-новия съветски С-400, като съгласно западни военни специалисти задачата на договорката е била да получи достъп до технологии, които може да внедри в личните си произведения. В небето нещата не стават по-розови. През 2001 година или 2003 година (зависи от източника) китайците купуват от Украйна останал в страната при разпада на Съюз на съветските социалистически републики първообраз на палубния изтребител Су-33 и вършат свое копие без лиценз. През 2018 година от Русия идва неголяма партида съвременни изтребители Су-35 и подозрително огромно количество аварийни мотори... които се употребяват за възстановяване на личното произвеждане без позволението на съветската страна.
Вероятно има и огромен брой други не чак толкоз фрапантни образци. Впечатлява неналичието на по-остра реакция от съветска страна - тя се изчерпва най-вече с изразителност за изгодите от споразуменията за трансфер на технологии и формалното им лицензиране.

Още нещо : Както се случва и през Студената война, Китай се оказва съперник не на западните производители на бойна техника, а на Русия. Още през октомври 2021 година консорциумът " Ростех " разгласи, че няма да прави покупко-продажби в щатски долари. Китайците нямат сходен проблем и доста страни в Азия могат да ги предпочетат пред комплицираните комбинации, съпътстващи заплащанията към Москва.

Това са покупко-продажби за милиарди долари.

От друга страна : Руснаците от към този момент повече от година имат сериозна причина да не демонстрират обществено гнева си. Западните наказания и впечатляващата неефективност на локалната индустрия сложиха Кремъл в състояние, в което не може самичък да доставя армията си в хода на изтощителната война в Украйна.

На този декор, след десетилетия " заимстване " на съветските разработки, Китай в този момент има оборудвани фабрики и цялостни хранилища с военна продукция, която е изцяло съвместима с арсенала на Путин.
 Китай има проблем с промишленост си за редкоземни детайли, който може да бъде употребен против страната
Китай има проблем с промишленост си за редкоземни детайли, който може да бъде употребен против страната

. Делът на азиатската страна в световната минна продукция е понижен много през 2021 година

През февруари китайската компания AVIC International достави на съветските Военновъздушни сили елементи за Су-35 за 1,2 млн. $. През компании медиатори дойдоха и съставни елементи за С-400, навигационно съоръжение за вертолетите Ми-17 и дронове и елементи за тях на стойност 12 млн. $.

Според Defense One зависимостта на Русия от Китай във военно отношение ще пораства - макар всичкото пропагандно говорене, отбранителната промишленост е на колене, електронните съставни елементи идват мъчно, а качеството на направа поражда доста въпроси.
 Русия търси клиенти за военната си промишленост на ревю в ОАЕ
Русия търси клиенти за военната си промишленост на ревю в ОАЕ

Над 200 произведения от страната са показани на IDEX 2023, макар глобите

Както " Коммерсант " наскоро писа " софтуерният суверенитет за Руската федерация и за Китай значи разнообразни неща. Китай си слага задачата да създава цялостен набор от основни артикули и да има всички основни технологии като световен водач. За Русия е значимо притежаването на най-малък набор от технологии, които ѝ разрешават да бъде противник на Запада и да не остава обратно в развиването си ".

Това значи единствено едно - колкото по-слаб е съветският военно-промишлен комплекс, толкоз по-силни ще стават китайските му съперници. Москва не може да направи нищо - най-малко не и в случай че не желае да остави бойците си в Украйна без оръжие на бойното поле.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР