Китай би могъл да използва приложението за социални медии TikTok,

...
Китай би могъл да използва приложението за социални медии TikTok,
Коментари Харесай

ФБР: TikTok е заплаха за националната сигурност на САЩ

Китай би могъл да употребява приложението за обществени медии TikTok, с цел да повлияе на изборите в Съединени американски щати през 2024 година, съобщи шефът на националното разузнаване Аврил Хейнс по време на чуване в комисията по разузнаване на Камарата на представителите. По време на чуването в Камарата на представителите приказва и шефът на ФБР Кристофър Рей, който повтори оценката си, че TikTok съставлява опасност за американската национална сигурност.

Запитана от представителя на Демократическата партия Раджа Кришнаморти дали ръководещата Комунистическа партия на Китай (ККП) ще употребява TikTok, с цел да повлияе на изборите, Хейнс отговори: " Не можем да изключим, че ККП ще го употребява ".

Законодателите от дълго време изричат опасения, че китайското държавно управление би могло да получи достъп до данните на потребителите или да повлияе на това, което хората виждат в приложението, в това число да прокара наличие, което да подклажда политическите различия в Съединени американски щати.

Кришнаморти е водещият демократ в комисията за избор на представители на Камарата на представителите по въпросите на Китай. Миналата седмица той и републиканският ръководител на тази комисия Майк Галахър внесоха законопроект, който дава на китайския притежател на TikTok ByteDance към шест месеца, с цел да се освободи от приложението за къси видеоклипове, употребявано от 170 милиона американци.

Камарата на представителите би трябвало да гласоподава през днешния ден според разпоредбите за ускорено гласоподаване, които изискват две трети от членовете да гласоподават " за ", с цел да бъде призната мярката.

TikTok, която твърди, че не е споделяла и няма да споделя данни за американски консуматори с китайското държавно управление, твърди, че законопроектът на Камарата на представителите е равностоен на възбрана.

Миналата седмица президентът Джо Байдън съобщи, че ще подпише законопроекта, само че приложението е известно и одобряването на закона от Камарата на представителите и от Сената в година на избори може да се окаже мъчно.

Не е ясно дали Китай ще утвърди каквато и да е продажба или дали TikTok, употребен в Съединени американски щати може да бъде продаден в границите на шест месеца.

В годишната оценка на заканите за 2024 година на разследващата общественост на Съединени американски щати, оповестена на 11 март, се показва, че сметките в TikTok, ръководени от пропагандния клон на китайското държавно управление, съгласно известията са били ориентирани към претенденти от двете политически партии по време на междинния избирателен цикъл в Съединени американски щати през 2022 година


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР