Кислородната вода, известна също като водороден пероксид (Х2О2), обикновено се използва

Кислородната вода, известна също като водороден пероксид (Х2О2), обикновено се използва ...

10 неподозирани приложения на кислородната вода


Кислородната вода, известна също като водороден пероксид (Х2О2), обикновено се използва за измиване на рани. Това не е много, като се вземе предвид, че в много други ситуации това необичайно вещество може да ни помогне. По-долу ще намерите списък на десетте най-прости начина да използвате водороден пероксид. Някои от тях със сигурност ще ви изненадат!

1. Когато получим настинка или грип

Можете да капете ушите си с водороден прекис. Типичната настинка с възпалено гърло започва с бактерии, които растат в средното ухо. Ако успеем да открием този проблем навреме, никоя инфекция няма да има шанс да се развие. Тази отвара помага и при деца.

2. За лечение на болни синуси

За изплакване на синусите може да се използва разтвор на водороден пероксид и физиологичен разтвор. Такава смес не причинява никакви странични ефекти и може да донесе облекчение почти веднага. Добавете 2-3 капки водороден пероксид към 5 мл физиологичен разтвор. Поставете сместа първо в едната ноздра, след това в другата. Когато течността навлезе в синусите - може да изпитате силно парене - това е нормално. След като изчакате известно време, можете да издухате носа си.

3. Профилактично

Водородният пероксид е най-евтиният продукт на пазара, подобряващ състоянието на цялото тяло. А именно тялото, което поради заседналия начин на живот, диетата и други фактори, често се бори с недостиг на кислород. Следователно, консумирането на една капка водороден пероксид, разреден в 30-50 мл обикновена вода, няма да навреди на никого. 

4. При миене на зъбите

Приготвянето на паста за зъби от еднаква смес от сода бикарбонат и водороден пероксид е много проста и бърза, а самата паста за зъби - изключително ефективна и преди всичко - без вредни флуориди. След като направите пастата, потопете четката си за зъби в 3% водороден пероксид и измийте зъбите си.

5. При изплакване на устата

Използвайте една чаена лъжичка 3% разтвор, смесен с 50 мл чиста вода. Такава смес може да се използва профилактично и терапевтично, когато настъпят някои промени в устната кухина - например афти. Не забравяйте да не поглъщате сместа и да я използвате в случай на еднократно лечение. При ежедневна употреба може да раздразни лигавиците.

6. За къпане

Изсипете 200 грама водороден пероксид във вана с топла вода и след това се къпете в тази смес за 30-40 минути веднъж седмично, за да наситете цялото тяло с кислород отвън.

7. При кожни заболявания (екзема, псориазис, атопичен дерматит, акне)

Намазвайте обрива 1-2 пъти на ден с 3% разтвор на водороден пероксид. 

8. За почистване на повърхности в кухнята и банята

Благодарение на водородния пероксид можете бързо да почистите и дезинфекцирате различни плотове и повърхности в кухнята и банята. Просто разредете водородния пероксид с чиста вода.

9. Премахване на бактериите Е-coli от зеленчуци и плодове

Изсипете 1/4 чаша водороден пероксид и долейте със студена вода в подходящ съд. Накиснете плодовете и зеленчуците за около 20-30 минути. След това изплакнете и подсушете.

10. Пране

Водородният пероксид е отличен продукт, използван за избелване и премахване на петна от бели тъкани. Добавете 100-200 мл водороден пероксид към пералнята на мястото на белина. Освен че подобно допълнение ще направи дрехите ви бели, то допълнително ще ги дезинфекцира и ще премахне петната от тях (включително и петна от кръв, които се отстраняват трудно).

Източник: actualno.com