Киргизстан или още Киргизия се намира в Средна Азия. Това

...
Киргизстан или още Киргизия се намира в Средна Азия. Това
Коментари Харесай

Не знаете тези неща за Киргизстан

Киргизстан или още Киргизия се намира в Средна Азия. Това забавно звучно име се превежда като " Земя на четиридесетте племена ". Най-големият град в страната и съитветно столица е Бишкек.

Страната е в действителност доста забавна, екзотична и много друга от това, което сме привикнали да виждаме в Европа, за това считам, че ще ви бъде доста забавна, в случай че решите да я посетите.

Ето някои забавни обстоятелства за Киргизстан, които може би не знаете:

1. Страната заема западните и централните елементи на планинския всеобщ Тяншан.

2. Историците настояват, че киргизите в действителност са тюркски народ, който се състои от разнообразни племена.

3. На територията на Киргизстан в миналото е миналава известният Път на коприната.

4. Киргизстан е най0малката по повърхност страна в тази част на Азия.

5. Това е една от най-високите страни в света. Нейната междинна надморска височина е 2750 метра. Близо 90 % от страната се намира на надморска височина над 1500 метра.

6. Най-високият връх тук е над 7 хиляди метра – 7439 и се споделя Победа или още Дженгиш Чокусу.

7. Сред неофициалните знаци на страната са два доста редки както за света, по този начин и за страната растение и животно. Снежният барс е високопланинска котка, и Ведрица на Едуард (на латински: Fritillaria eduardii), която е обичано за киргизите цвете и наричано от тях айгул. Освен това е и доста красиво.

8. Предполага се, че най-ранните следи от човек тук са датирани към 200-300 хиляди години преди новата епоха.

9. Киргизстан се дели на седем области.

10. Киргизстан е една от двете някогашни руски републики в Централна Азия, която резервира съветския език като формален. Така, че тук имат два публични езика – съветски и киргизки.

11. Киргизското общество има доста забавно разделяне – на три крила от кланове. Това са ляво, дясно и неутрално. Онг се назовава левия клан и включва седем клана. Това е по този начин да се каже най-важния клон от кланове. За киргизите е доста значимо към кой клан са и се гордеят доста със своя генезис.

12. Киргизстан е известна със своите килими и черги, които са направени най-вече от филц.

13. Традиционните ястия са бешбармак – това е яхния от цяла овца, и печено агне. Яде се и много конско месо, от време на време даже под формата на салами.

14. Напитките, които са обичайни за страната са още по-странни и от ястията – това са ферментирало кобилско мляко, което се назовава кумис и бирата, която очевидно е позната в целия свят.

15. В спорта има с какво да се похвалят. Първият орден на Олимпийски игри за Киргизстан идва през 2000 година Това е бронз по джудо, а най-хубавото им показване е от игрите през 2008 година в Пекин, когато киргизките спортисти печелят сребърен и бронзов орден по класическа битка, което си е мотив за национална горделивост.

Киргизстан има доста какво да предложи на своите гости и несъмнено няма да съжалявате, в случай че изберете тази страна за идната си екскурзия. Дестинацията е екзотична, и несъмнено ще ви хареса, без значение дали сте били различен път в тази част на Азия или не.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР