Киргизстан и Таджикистан се обвиниха взаимно в използването на тежки

...
Киргизстан и Таджикистан се обвиниха взаимно в използването на тежки
Коментари Харесай

Киргизко-таджикският граничен конфликт ескалира

Киргизстан и Таджикистан се упрекнаха взаимно в потреблението на тежки въоръжения като танкове и минохвъргачки в нарастващ граничен спор, оповестява организация Ройтерс. Най-малко трима души починаха, 27 бяха ранени, откакто избухнаха боевете преди два дни.

Службата за гранична защита на Киргизстан заяви, че таджикските сили още веднъж са разкрили огън по няколко от нейните предни постове рано в петък и е имало конфликти по цялата дължина на границата с таджикските сили, използващи танкове, бронетранспортьори и минохвъргачки.

На собствен ред Таджикистан упрекна киргизките сили, че са обстрелвали един от предните му постове и седем села с " тежко въоръжение ". Цивилен е погубен и трима са ранени, оповестиха управляващите в таджикския град Исфара. Киргизстан заяви за 11 ранени през нощта.

Външните министри на Киргизстан и Таджикистан са разискали въпроса в Бишкек, само че службата за гранична защита разгласи, че две съглашения за преустановяване на огъня към този момент са били отхвърлени.

Губернаторите на киргизките и таджикските провинции, прилежащи на границата, трябваше да се срещнат на граничен контролно-пропускателен пункт в следващ опит за преустановяване на спора, дефинираха киргизките гранични чиновници.

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон участват на среща на върха по районна сигурност в Узбекистан и са измежду водачите на групова фотография, направена на вечеря в четвъртък.

Сблъсъците към неприятно демаркираната граница сред двете някогашни руски републики са чести, само че нормално деескалират бързо, макар че предходната година съвсем доведоха до война.

И двете страни имат съветски военни бази на територията си и имат тесни връзки с Москва, която прикани за преустановяване на военните дейности тази седмица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР