Кипър започва нов етап в енергийната си програма за сондажи

...
Кипър започва нов етап в енергийната си програма за сондажи
Коментари Харесай

Нов етап в енергийната програма на Кипър за сондажи за природен газ

Кипър стартира нов стадий в енергийната си стратегия за сондажи за природен газ в изключителната икономическа зона на страната в Средиземно море. Това заяви министърът на енергетиката Наташа Пилиду, като акцентира, че Кипър в този момент е част от рамката за енергийна самостоятелност на Европейски Съюз от съветския газ.

В три посоки следва в най-скоро време развиване на газовата стратегия на Кипър, уточни министър Наташа Пилиду.

Американската компания " Шеврон " би трябвало да показа на среща през днешния ден в енергийното министерство предложенията си за комерсиална употреба на първото намерено кипърско газово находище " Афродита ", което остава и главната цел на Кипър за експорт на природен газ.

До края на май се чака италиано-френският консорциум „ Ени-Тотал ” да продължи с утвърдителен сондаж за въглеводороди.

Американо-катарският консорциум " ExxonMobil - Qatar Energy " ще стартира евентуално през юни сеизмични изследвания в нов блок в кипърската офшорна зона, за който той получи лиценз през декември предходната година.

Правителството предизвиква енергийните компании, работещи в изключителната икономическа зона на страната, да ускорят потреблението на откритите от тях газови залежи в кратковременен проект, когато Европейски Съюз незабавно се нуждае от енергийни доставки, сподели Наташа Пилиду. Според нея обаче все още страната не е подготвена да даде газ и даже с най-бързите процеси развиването на нужната инфраструктура ще отнеме 3-4 години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР