Кипър обяви план за превръщане на страната в технологичен център

...
Кипър обяви план за превръщане на страната в технологичен център
Коментари Харесай

Кипър обяви план за превръщане на страната в технологичен център в Източното Средиземноморие

Кипър разгласи проект за преобразяване на страната в софтуерен център в региона на Източното Средиземноморие. За задачата държавното управление ще разчита на финансирането по Плана за възобновяване и резистентност.

Кипър ще влага над 280 млн. евро в стратегии и планове за цифрова промяна на стопанската система, държавната администрация и публичните услуги, разгласи държавното управление.

Средствата съставляват 23% от вложенията в Националния проект за възобновяване и резистентност, надвишавайки условието на Европейски Съюз за ориентиране на най-малко 20% от ресурса към дигитален преход.

Предвиждат се промени за електронно ръководство и рационализация на публичните услуги, които ще бъдат финансирани със 170 млн. евро.

Ще бъде построена цифрова връзка сред Кипър и Гърция с подводен оптичен кабел.

Програмата за основаване на „ умни ” градове в Кипър е на стойност 35 млн. евро.

С близо 90 млн. евро ще бъде подкрепено новаторското предприемачество и цифровият преход на дребни и междинни компании.

Планът включва и основаване на капиталов фонд с акционерен капитал с обществено финансиране за поддръжка на започващи и новаторски компании.

Изпълнението на капиталовите планове би трябвало да стартира през втората половина на тази година. Очаква се още със старта си те да основат близо 1200 нови работни места в региона на технологиите. 

Предприеманите дейности би трябвало да допринесат уверено за подсилване на бизнеса, повишение на успеваемостта на публичните услуги, подобряването на качеството на живот, счита държавното управление.

Кипър ще се възползва от европейското финансиране, с цел да се трансформира в софтуерен център в Източното Средиземноморие, съобщи заместник-министърът по научните проучвания, нововъведенията и политиката в региона на цифровите технологии Кириакос Кокинос.

Програмата за цифровия преход в Кипър е създадена в сходство с рамката на „ Цифровото десетилетие на Европа ”, което цели да трансформира блока в водач в цифровия бранш до 2030 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР