Кипър, Малта, Австрия и Гърция а страните с най-чисти води

...
Кипър, Малта, Австрия и Гърция а страните с най-чисти води
Коментари Харесай

В България делът на водите за къпане с отлично качество е 52.6%

Кипър, Малта, Австрия и Гърция а страните с най-чисти води за къпане в Европа. Това сочи оповестеният през днешния ден годишен отчет на Европейската организация за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Четири страни са получили отлична оценка за минимум 95 % от водите си за къпане, се показва в документа. В Кипър 99.1 % от всички води за къпане са с най-високо качество.

Тествано е качеството на водите на близо 22 хиляди плажа, реки и езера през 2018 година в 28-те страни членки на Европейски Съюз плюс в Швейцария и Албания. В целия Европейски Съюз 85 % от водните басейни за къпане са получили отлична оценка, което е леко покачване по отношение на 2017 година.

В България 52.6 % от изследваните водни басейни за къпане са с чудесно качество (страна е предпоследна по този индикатор, след нея е Полша), 37.9 % са с положително качество, със приемливо качество са 7.4 % и едвам един воден басейн за къпане или 1.1 на 100 е с неприятно качество. Общо са тествани 95 места за къпане в България.

По думите на шефа на Европейската организация за околната среда Ханс Брюнинкс има още провокации пред опазването на чистотата на водните басейни - от оправянето със замърсяването с пластмасови боклуци до запазване на живата природа във водните басейни.

Около 1.3 % или 301 водоема са били с неприятно качество на водите за къпане, което съставлява риск от заболявания като диария. Това е лек спад по отношение на 2017 година. Основни причинители на замърсявания за водите са били канализации и боклуци от животновъдна и земеделска активност. Наводненията и изобилните превалявания могат да усилят замърсяването в реки, езера и морета, се показва в отчета.

С най-вече водни басейни с неприятно качество на водата за къпане през 2018 година са Италия (89), Франция (54) и Испания (50). В съпоставяне с 2017 година броят на местата за къпане с " неприятно " качество на водата във Франция е намалял (от 80 през 2017 година на 54 през 2018 г.), а нарастване на местата за къпане с " неприятно " качество на водата е имало в Италия (от 79 на 89) и в Испания (от 38 на 50).

Общо 95.4% от 21 831-те места за къпане, следени в 28-те страни членки на Европейски Съюз, са отговаряли на минималните условия за качество според разпоредбите на съюза, съобщи пресслужбата на институцията.

Докладът за България можете да видите тук.

Пълният отчет можете да видите тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР