Кипър иска от Европейската комисия да му предостави правото да

...
Кипър иска от Европейската комисия да му предостави правото да
Коментари Харесай

Кипър иска от ЕК право да преустанови приема на молби за убежище

Кипър желае от Европейската комисия да му даде правото да стопира приема на молби за леговище от нелегално влезнали мигранти. Според управляващите обстановката постанова да бъдат взети изключителни ограничения поради възходящите мигрантски потоци.

Преустановяването на обработването на молби за леговище е измежду петте незабавни ограничения, които държавното управление подхваща за справяне с рецесията, провокирана от големия мигрантски напън през последните два месеца, разгласи неговият представител Мариос Пелеканос.

Кипър приканва също по този начин Европейската комисия за незабавна помощ по сходство на решенията, взети за Литва и Полша, за противопоставяне на мигрантската рецесия по границите им.

Позовавайки се на европейската взаимност, Никозия упорства пред Европейската комисия и за незабавното пренасяне на търсещи леговище в Кипър в други страни членки, както и за връщането им в родните им страни.

Влезлите в Кипър противозаконни мигранти през първите 10 месеца на тази година към този момент са с 38% повече, в сравнение с за цялата 2020 година

9270 от записаните за този интервал съвсем 10 868 новопристигнали са пристигнали от северната част на острова, преминавайки нелегално през разделящата го буферна зона, като 70% от тях са самотни мъже на възраст от 25 до 40 години, заяви държавният представител.

Търсещите леговище в Кипър към този момент надвишават 4% от популацията на страната, до момента в който в останалите страни от фронтовата линия на Европейски Съюз те са под 1%, са данните на държавното управление.

Мигрантските напор подхранва сериозна престъпност, натоварва държавния бюджет, трансформира демографията на страната, гетоизира елементи от градовете, акцентира още Мариос Пелеканос.

Междувременно нови 61 мигранти, измежду които 50 дами и деца, дойдоха в сряда в пристанището на Пафос, на западния бряг на острова. Те са прекарали нощта на лодката и през днешния ден текат съвещания за връщането им в Ливан въз основа на съглашението, което Кипър има със прилежащата си страна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР