Кипър, Германия и Нидерландия са основните държави с проникване на

...
Кипър, Германия и Нидерландия са основните държави с проникване на
Коментари Харесай

Кипър, Германия и Нидерландия - с най-голямо икономическо и финансово влияние от Русия


Кипър, Германия и Нидерландия са главните страни с навлизане на икономическо и финансово въздействие от Русия. България и Сърбия пък са двете най-уязвимите страни в Югоизточна Европа и служат като основни центрове за икономическо, политическо и осведомително въздействие на Кремъл в района. Това стана ясно от думите на Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията, представен от " 24 часа ".

" През годините от 2015 година поредицата " Кремълският справочник " разкриваше освен съветското икономическо въздействие, само че започнахме да се занимаваме и с това по какъв начин съветското държавно управление се възползва от проблемите в даването на наличие, намаляващото равнище на медийна просветеност и на медийна независимост, слабото използване на регулациите за бистрота на медийната благосъстоятелност, с цел да ускори осведомителното си въздействие освен в България, само че и цяла Югоизточна Европа и Европа общо ", изясни Галев.

Според него дезинформацията и пропагандата, употребена или промъкваща се в политическия спор е извънредно значима тематика. И е основна за това, което се случва в медийното пространство в България сега.

Дезинформацията е съзнателно потребление на вярна или подвеждаща информация, най-често в ущърб на публичния интерес. Затова и се свързва с политическия спор.

Галев изясни, че когато приказваме за съветско икономическо наличие, което се употребява за въздействие върху образуването на националните политики и вземането на решение, би трябвало да се има поради, че сред двете няма знак за тъждество.

Все отново съгласно проучванията като цяло съветското икономическо въздействие в Европа понижава през последните две години, като една от аргументите за това е наложените наказания над Русия след началото на войната в Украйна.

Местни медии и политически или стопански субекти популяризират забележителна част от прокремълската агитация. Тези медии, които популяризират дезинформация и агитация, имат разнообразни претекстове - някои от тях са публично притежавани или следени от съветската страна, други имат очевидни или скрити връзки с проруски групи в България, трети пък го вършат поради политически или идеологически хрумвания. Има и такива, които просто го вършат поради облага.

Основните фактори, които улесняват разпространението на дезинформация и агитация, са две групи - политико-икономически и обществени. Сред тях са неефективните регулаторни контролни институции, скритото или нелегитимно финансиране, дезинформационният потоп.

" Нашите проучвания демонстрират, че равнището на дезинформация, интензивността на дезинформационните публикации, популяризирани от българските медии, се усилва непрестанно през годините. Това е в резултат и на смяната на тактиката на съветската страна в тази област ", сподели Галев.

Около 2015 година тактиката на Кремъл се трансформира съгласно Центъра за проучване на демокрацията. До тогава разказите, които се разпространяваха в Европа, са били малко, само че по-късно те стават десетки. Голяма част от тях си и опонират логичен, само че все пак те се споделят от хората.

Средно по един пост дневно във Facebook са имали съветските посолства в Югоизточна Европа от юни 2021 година до юни 2022 г.  В България позитивните интеракции с постовете им внезапно се усилват, когато стартира войната в Украйна.

" Дезинформационните разкази в тези постове могат да се категоризират в няколко съществени групи и те са свързани с шовинизъм, миграция, енергетика и с т.нар джендър тематика. И естествено от февруари насам с войната в Украйна, където се приказва за това, че Русия е суперсила и се пази, денацификация на Украйна и т.н ", изясни Галев и добави, че огромна част от тях се споделят от политици, като " Възраждане " водят в класацията на проучването.

Популярен съветски роман напоследък е историята за западни публицисти, които биват унизени и заглушавани, тъй като споделят истината - съветската позиция. 

" Едно от най-популярните неща в последно време е, че американците са разрушили сами тръбите на " Северен поток ", само че също по този начин намираме изявления, които настояват, че в Европа институции и библиотеки приканват да се носят съветски книги, които да се употребяват за горене и отопление през зимата. Всичко това подклажда тази теза, която се подклажда от Кремъл, че има тежка русофобия в света и в следствие е принудена да се брани ", сподели Ралица Ковачева - основен редактор на Factcheck.bg. 

" Поглед.инфо " е уеб сайтът, който споделя най-вече дезинформация, уточни Ковачева. Тя напомни и за случая с специалиста Пол Кристи, за който се оказа, че в действителност не съществува, а за първи път се появява около анексирането на Крим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР