Кипър достигна 100 000 ваксинации, съобщи в специално изявление днес

...
Кипър достигна 100 000 ваксинации, съобщи в специално изявление днес
Коментари Харесай

Кипър ваксинира 100 000 души от 880 000 население

Кипър доближи 100 000 имунизации, заяви в особено изказване през днешния ден здравният министър Константинос Йоану. Населението на страната е към 880 000 души.

„ Нараства вярата да се върнем към всекидневието си безопасно”, съобщи президентът Никос Анастасиадис след известието на здравното министерство.

Програмата за имунизиране се форсира всяка седмица и има опция да надвишим в началото планувания график, уточни министър Йоану, представен от БНР.

Президентът и здравният министър благодариха на учените, които проведоха и организират „ най-голямата стратегия за имунизации в историята на страната”, на медицинския личен състав и на жителите.

Целта на Кипър е до края на юни да бъдат обхванати 70% от популацията. През март се чакат към 160 000 дози от трите утвърдени до момента ваксини.

Националният имунизационен проект в Кипър се извършва по утвърдените предпочитани групи. Тази седмица порталът за записване за имунизации бе отворен за хората над 69-годишна възраст.

В страната работят 11 имунизационни центъра, както и мобилни звена за отдалечените региони.

Активно не престават и безплатните скринингови стратегии за всеобщо тестване на популацията и по-специално работещите. В петък бяха осъществени съвсем 58 000 теста – връх от началото на пандемията, при които са открити 273 нови случая. В неделя ще работят 66 пункта за взимане на проби.

По резултатите от предходната седмица Кипър е на 1-о място в Европейски Съюз по осъществяване на проби и на 3-о място по използването на най-малко една доза ваксина, сочат данните на Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите.

Масовото тестване, контролът върху спазването на здравните ограничения и имунизациите са трите съществени стълба на държавната тактика за ръководство на пандемията, акцентира здравното министерство.

От 1 май Кипър ще позволи на имунизирани английски туристи да влизат в страната без ограничавания като негативен тест за ковид и карантина, разгласи заместник-министърът на туризма на страната. Новите правила ще се ползват за английски жители, които са получили втората доза от имунизацията най-малко 7 дни преди пътуването. Подобно сред Кипър и Израел бе реализирано на 14 февруари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР