Киномани и меломани едва ли биха спорили, че правилният избор

...
Киномани и меломани едва ли биха спорили, че правилният избор
Коментари Харесай

Кои са филмите с най-добра музика

Киномани и меломани надали биха спорили, че верният избор на ария може да направи един добър кинематографичен миг страховит, а пък неприятният може да съсипе една другояче прилична сцена. Трябва да признаем - основаването на кино саундтрак си е обособен тип изкуство.

Lifehacker ни показват селекция с цели 32 от най-хубавите съгласно тях песни от филми. Ние пък сведохме подбора до осем от нашите обичани - ето кои са те.

" Треска в събота вечер " (1977)

Филмът с Джон Траволта излиза във времето, когато диско музиката е във вихъра си. Тогава Bee Gees са една от най-слушаните групи, а " Треска в събота вечер " се трансформира в безспорен шлагер. Саундтрак албумът, част от който е парчето " Night Fever ", е сред 10-те най-продавани на всички времена.

" Пурпурен дъжд " (1984)

" Пурпурен дъжд " е името на мюзикъл, на ария и на албум на Принс. В него се съдържат още песните " When Doves Cry ", " Let " s Go Crazy ", " The Beautiful Ones ".

" Топ Гън " (1986)

Въпреки че песента на Berlin - " Take My Breath Away " печели Оскар през 1986 година, друга ария, също част от саундтрака на кино лентата " Топ Гън ", заслужава споменаване. И това е " Danger Zone " на Кени Логинс - пламенно парче с нахъсващ текст, част от албума Playing with the Boys.

" Мръсни танци " (1987)

За това какъв брой сполучлива е песента " (I " ve Had) The Time of My Life ", част от кино лентата " Мръсни танци ", подсказва фактът, че е спечелила Оскар. В композиция с " She " s Like the Wind " на Патрик Суейзи се получава един от най-запомнящите се саундтраци на 80-те години на предишния век.

" Батман " (1989)

След къс напредък с първите два кино лентата за Супермен, за филмите за супергерои не е добър интервал, когато Тим Бъртън поема " Батман ". Тогава Принс също се надява на възобновление. Малко по-късно той и Warner Bros. се сплотяват, с цел да бъде основан саундтракът към кино лентата " Батман " от 1989 година

" Бодигард " (1992)

Филмът не е считан за класика, за разлика от Уитни Хюстън и песните ѝ I " Will Always Love You ", " I Have Nothing ", " I " m Every Woman " и " Run to You ". Саундтрак албумът към кино лентата " Бодигард " е в действителност третият най-продаван албум за всички времена.

" Криминале " (1994)

Щом чуем за режисираното от Куентин Тарантино " Криминале ", незабавно в съзнанието ни изниква сцената с танца сред героите на Ума Търман и Джон Траволта. Изобщо целият саундтрак, както и филмът, са едно от ярките културни феномени на 90-те години.

" Трейнспотинг " (1996)

За саундтрака на " Трейнспотинг " може да се каже, че е като една самобитна капсула на времето. В него са включени песни от някои от най-хубавите бритпоп групи за времето си, каквито са Blur, Sleeper и Elastica да вземем за пример, само че също и безконечни песни като " Perfect Day " на Лу Рийд. А пък парчето " Lust for Life " на Иги Поп стана неразривно обвързвано с кино лентата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР