Киев. Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Киев е

...
Киев. Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Киев е
Коментари Харесай

„Известия“: Киев заяви за готовност за конструктивни преговори с Москва

Киев. „ Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че Киев е подготвен за градивни договаряния с Москва, само че няма да прави отстъпки, цитира думите му съветският вестник “Известия “ .

„ Украйна е подготвена за градивни договаряния, само че никой няма да окаже напън върху нас, никой няма да ни принуди да вършим нищо, тъй като Украйна към този момент направи задоволително за мира. Сега на ход е Русия “, сподели той.

Министърът означи, че е настъпил моментът, в който Русия би трябвало да направи отстъпки и да спре „ военната си ескалация “.

„ Нашата цел и приказваме искрено за това с нашите сътрудници, че точно Русия би трябвало да направи отстъпки, в този момент е време тя да направи отстъпки и да показва откровен интерес към мира “, сподели Кулеба.

Според него изказването на съветското министерство на защитата за началото на изтеглянето на войските от границата се възприема позитивно, само че Киев към момента не вижда това на процедура.

„ От една страна, всяко известие на Русия за изтеглянето на войските единствено по себе си е позитивен сигнал. От друга страна, към момента не се знае от кое място тъкмо се изтеглят съответните елементи, доколко и по какъв метод това евакуиране способства за деескалация на обстановката “, означи Кулеба.

На 28 януари съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че Русия е подготвена да одобри украинския президент Владимир Зеленски, в случай че желае да разисква двустранните връзки, само че не и Донбас. Министърът означи, че в случай че украинската страна възнамерява да приказва за Донбас, тогава тя би трябвало да се обърне към контактната група, в която съгласно решението на „ Нормандския формат “ всички въпроси за урегулирането би трябвало да се преглеждат непосредствено сред Киев и Донецк и Киев и Луганск ".

На 19 януари беше обявено, че президентите на Русия и Украйна са поканени в Турция за разискване и разрешаване на разликите.

На идващия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган удостовери желанието на Анкара да организира среща сред Путин и Зеленски на нейна територия. Турският водач означи, че е смутен от образувалата се " атмосфера на война " сред Москва и Киев.

В същия ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Москва би приветствала единствено в случай че турските сътрудници съумеят да накарат Киев да извърши Минските съглашения.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР