Киев. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че светът е избегнал

...
Киев. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че светът е избегнал
Коментари Харесай

Володимир Зеленски: Светът се размина за малко с ядрена катастрофа

Киев. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че светът е избегнал на косъм радиационна злополука, защото електричеството за украинската атомна електроцентрала Запорожия беше прекратено за часове заради съветски обстрел в региона, изказвания, които Москва отхвърли, оповестява телевизионният канал France 24 .

По думите на украинския водач, съветският обстрел в четвъртък е провокирал пожари в пепелищата на близката въглищна електроцентрала, което е изключило от електрическата мрежа реакторния комплекс, най-голямото сходно оборудване в Европа.

Резервните дизелови генератори обезпечават електрозахранване, което е жизненоважно за системите за изстудяване и сигурност в завода, сподели той, като похвали украинските техници, които ръководят завода под погледа на съветските военни.

„ Ако личният състав на нашата станция не беше реагирал след прекъсването на тока, тогава към този момент щяхме да сме принудени да преодолеем следствията от радиационна повреда “, сподели той във вечерно послание. „ Русия сложи Украйна и всички европейци в обстановка на една крачка от радиационна злополука “.

Владимир Рогов, назначен от Русия чиновник в окупирания град Енергодар покрай централата, упрекна въоръжените сили на Украйна за пожар в гора покрай централата. Той сподели, че градовете в региона са изгубили електричество за няколко часа в четвъртък.

„ Това беше породено от спирането на електропроводите от Запорожката атомна електроцентрала вследствие на провокации на бойците на Зеленски “, написа Рогов в Telegram. „ Самото изключване е провокирано от пожар и късо съединяване на електропроводите “.

В репортаж от Киев, Джеймс Андре от FRANCE 24 изяснява залозите в следената от Русия атомна електроцентрала Запорожия в Украйна.

„ Запорожката електроцентрала се зарежда с електричество от четири 750-киловолтови линии. Три от тези линии бяха развалени по-рано по време на спора. Това, което се случи през днешния ден е, че четвъртият, последният останал ред, беше отсечен. Това задейства механизмите за сигурност на същинската електроцентрала “, съобщи той.

Залогът е доставките на електрическа енергия в Украйна с наближаването на зимата. Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, доставя 20% от електрическата енергия на Украйна. „ Ако руснаците пожелаят да я насочат към личните си територии, което е действителна алтернатива, това би било голям проблем за Украйна “, показва Андре.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР