Киев очаква нови оръжия от Вашингтон. Но в САЩ те

...
Киев очаква нови оръжия от Вашингтон. Но в САЩ те
Коментари Харесай

“За някои майчица родна”. Кой печели от конфликта в Украйна

Киев чака нови оръжия от Вашингтон. Но в Съединени американски щати те към момента спорят: лобистите на военните компании желаят да разширят обсега, сенаторите са срещу. За това какви изгоди извлича американският военно-промишлен комплекс от геополитиката – в материала.

От това, което е имало

“Бойнг ” предлага всеобщо произвеждане на ГЛБСБ („ бомба с дребен диаметър, изстрелвана от земята “). Името се дължи на необикновената структура на ракетата. Индустриалният колос е уверен, че точно това е оръжието, от което се нуждае Украйна. На първо място - поради ниската цена: всеки снаряд ще коства " единствено " 40 хиляди $.

И можете да се изстрелва да вземем за пример с РСЗО M270 и M142 ХИМАРС, които ВСУ към този момент получи.

Преди това ГЛБСБ не се използваше на никое място, тъй че в Украйна снарядът ще бъде изпитан в бойни условия. Подобни доставки, съгласно представителите на американската отбранителна промишленост, ще бъдат самобитен компромис сред настояванията на Киев, който от дълго време изисква АТАКМС с обхват от 300 километра, и мантрите на Белия дом за попречване на ескалация на спора.

Това обаче не е единствената причина. Според “Ройтерс ” производителите са се засилили. През ноември офицерът по доставките на армията Дъг Буш сподели, че Пентагонът би трябвало да усили производството на 155 мм снаряди. Те се вършат единствено в държавни уреди, само че военното ведомство счита за належащо да притегли частни реализатори.

От целия свят по малко

Сега спорът в Украйна в по-голямата си част е артилерийска борба. Според “Ню Йорк Таймс ” през лятото ВСУ са изстрелвали 6-7000 снаряда на ден, съветските войски - към 50 хиляди. Дори американският военно-промишлен комплекс създава едвам 15 хиляди снаряда на месец.

За Киев не е елементарно да компенсира самичък подобен разход - съветските ракети постоянно влитат в заводите. Остава да се надява на поддръжката на западните страни.

На първо място, Съединени американски щати. Според немския портал “Статиста ” Америка води с голяма преднина: от януари до октомври Вашингтон е изпратил повече от 47,8 милиарда евро помощ на Украйна. В същото време лъвският къс се пада точно на военния съставен елемент - 22,86 милиарда. Под формата на финансова поддръжка са предоставени 15,05 милиарда, филантропична - 9,9.

За съпоставяне: Европейският съюз - точно като организация - се ограничи с към 30% по-малко: 34,99 милиарда евро. От тях 30,32 са финансова поддръжка, 3,1 военна и 1,57 филантропична.

Трето място принадлежи на Англия: Лондон отпусна общо 7,09 милиарда евро на Киев.

" Западен поток "

Къде отиват парите, разкрива Държавният департамент, изброявайки оръжията, изпратени от Вашингтон в Украйна от февруари тази година:

— повече от 1600 " Стингър " (всеки коства към 38 хиляди долара);

— над 8500 “Джавелин ” (около 250 000 $ на брой);

— 38 000 други ПЗРК и ПТУР;

— повече от 700 дрона “Суичблейд ”;

— 142 гаубици с диаметър 155 мм и съвсем милион снаряда за тях;

— 4200 управляеми 155-милиметрови снаряди;

— 36 гаубици диаметър 105 мм и снаряди за тях;

— осем комплекса за Противовъздушна отбрана НАСАМС;

— 20 вертолета Ми-17;

— 45 танка Т-72Б;

— Повече от хиляда “Хъмви ” и близо хиляда други бронирани транспортни средства.

Това от горната страна е единствено част от " западния поток ". Пълният лист на уеб страницата на Държавния департамент включва 58 позиции, десетки разнообразни типове оръжия и стотици хиляди муниции.

Освен това Съединени американски щати разрешиха на съдружниците от НАТО да дадат на Украйна американско оръжие, в това число 12 000 противотанкови системи от друг вид и повече от 1500 зенитни ракети.

Отделни позиции от такава помощ остават непублични: Държавният департамент твърди, че общата стойност на предоставените оръжия е 19,1 милиарда $.

Освен това доставките на стойност 11,3 милиарда $ са според президентския декрет на Джо Байдън, подписан предишния август. Документът дава опция за предаване на оръжие в интензивен режим. Директивата към този момент е приложена по отношение на Киев 26 пъти.

Кой храни глада за снаряди

Част от оръжията, които Украйна получава, са руско съоръжение, останало от някогашните страни от Варшавския контракт. Това се отнася най-много за танкове, самолети и хеликоптери - прекомерно дълго лишава образованието на украински танкисти и водачи да работят с нова техника.

В подмяна сътрудниците от НАТО получават по-модерни модели от Щатите. Например Прага получава отплата за Т-72 с нови “Леопард 2A4 ” от запасите на Бундесвера.

Но Съединени американски щати доставят артилерия, РСЗО и Противовъздушна отбрана основно от личните си хранилища. Ще са нужни милиарди, с цел да се запълни дефицитът.

Производителите в Щатите са единствено на една ръка разстояние. Според Стокхолмския институт за проучване на мира флагманите на американския военно-промишлен комплекс през последните години заемат първите пет реда в класацията на 100-те най-големи производители на оръжия: “Локхийд Мартин ” (продажби на оръжия от 60,3 милиарда $ през 2021 г.), “Рейтеън ” (41,8 милиарда), “Бойнг ” (33,4 милиарда), “Нортроп Груман ” (29,9 милиарда) и “Дженерал Дайнамикс ” (26,4 милиарда). И явно 2022 година единствено ще ускори позициите им.

Например, ръководителят на “Локхийд Мартин ” Джеймс Тислет, още през май съобщи, че годишното произвеждане на “Джавелин ” ще би трябвало да бъде съвсем удвоено - от 2100 на 4000

Както отбелязва “Ройтерс ”, производството на различен артикул на същата компания, ХИМАРС, също ще се удвои. Сега ще създават по 96 броя годишно. Всеки ще коства на бюджета на Съединени американски щати близо 3,5 милиона $.

В тази връзка е разбираемо и желанието на главния съперник - “Бойнг ” - да успее да стигне в точния момент за подялбата на " украинския къс ".

Конфронтацията в Украйна ще обезпечи съществуването на американския военно-промишлен комплекс за дълго време. Доказателство за това е рекордният боен бюджет, който към този момент беше координиран от комисиите на двете камари на Конгреса по въоръжените сили. Вероятно той ще възлезе на 858 милиарда $ - със 110 повече от предходната година. И може да нарасне още повече в бъдеще.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР