Киев. Газопроводът Северен поток 2“, конфликтът в Донбас и Крим

...
Киев. Газопроводът Северен поток 2“, конфликтът в Донбас и Крим
Коментари Харесай

ТАСС: Зеленски и Блинкен са обсъдили „Северен поток 2“, Донбас и Крим

Киев. Газопроводът „ Северен поток 2 “, спорът в Донбас и Крим са били главните тематики на срещата сред президента на Украйна Владимир Зеленски и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Киев в четвъртък. Както сподели украинският водач след срещата, той също благодари на Съединени американски щати за антируските наказания, предава ТАСС .

„ Обсъдихме въпроса освен за окупацията на нашите територии, противозаконното анексиране на Крим от Руската федерация, обсъдихме въпроса за Северен поток 2 - това също е доста внимателен въпрос за Украйна “, съобщи президентът изрази признателност за „ мощната санкционна политика “ на Вашингтон.

Зеленски сподели, че е учуден от информираността на екипа на американския посланик за протичащото се в Украйна, само че вижда и някои минуси. „ Въпреки обстоятелството, че това е първата ни среща, се усещам по този начин, като че ли не е първата, изумен съм, че екипът на (на Блинкен) се ориентира прелестно в протичащото се у нас. Те знаят чудесно всички елементи и това е огромен плюс, въпреки че, по някои въпроси, може би е минус. Но най-важното е, че те познават доста добре обстановката в Донбас. Благодарен съм на Съединени американски щати, че ни поддържат “, съобщи президентът.

В същото време Зеленски не посочи какви тъкмо дефекти вижда в огромната осведоменост на американските дипломати.

Освен това Зеленски съобщи на Блинкен покана за президента на Съединени американски щати Джо Байдън да посети Киев. Посещението може да се реализира в границите на Деня на независимостта на Украйна и преговорния формат „ Кримската платформа “ през август, означи украинският водач. „ Ние имаме вяра, че това ще бъде кардинално ново равнище на връзките сред Украйна и Съединени американски щати. Тази година е фундаментална за украинците, годината на 30-годишнината от независимостта, в границите на която ще бъде доста значима нашата Кримска платформа, първата платформа за помощ за Крим “, сподели Зеленски. „ Поканих президента и вицепрезидента на Съединени американски щати “.

Страните разискаха и въпроси за гарантиране на сигурността в Черно и Азовско море. Украинският водач сподели, че Киев към момента вижда опасност на границата с Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР