Киев. Екип от 14 експерти по ядрен надзор на ООН

...
Киев. Екип от 14 експерти по ядрен надзор на ООН
Коментари Харесай

CNN: Мисията на МААЕ пристигна в Киев

Киев. Екип от 14 специалисти по нуклеарен контрол на Организация на обединените нации е дошъл в Киев преди визитата, планувано тази седмица в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), оповестява CNN .

Членове на делегацията от Международната организация за атомна сила (МААЕ) бяха видяни от публицисти в хотела си в украинската столица рано сутринта във вторник.

Мисията е управлявана от ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси. В понеделник Гроси написа в Туитър: „ Денят пристигна, задачата за поддръжка и помощ на МААЕ в Запорожие е на път. Трябва да подсигуряваме сигурността на най-голямото нуклеарно оборудване в Украйна и Европа “.

На 25 август Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна заяви, че Запорожката АЕЦ е била изключена - последната от четирите въздушни линии е била изключена, заради което шестият енергоблок на станцията е бил отсечен от електрическата мрежа.

На 26 август два енергоблока на ЗАЕЦ бяха включени още веднъж към мрежата след прекъсването и създават електрическа енергия за потребностите на Украйна.

Тогава ръководителят на МААЕ Рафаел Мариано Гроси разгласи, че е подготвен персонално да управлява задача до станцията през идващите дни, с цел да помогне за стабилизиране на обстановката с нуклеарната сигурност. По-късно в медиите се появи информация, че групата включва с изключение на Гроси още 13 специалисти от най-вече неутрални страни. По-специално, това са специалисти от другарските на Украйна Полша и Литва, както и представители на другарските на Русия Китай и Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР