Киберсигурността зависи изцяло от способността на компютъра да създава код,

...
Киберсигурността зависи изцяло от способността на компютъра да създава код,
Коментари Харесай

Изобретиха нова система за криптиране, базирана на движението на живи клетки

Киберсигурността зависи напълно от способността на компютъра да основава код, за който други компютри са прекомерно слаби, с цел да разбият или да решат. Но защото компютрите се развиват и все по-добре разрушават сложни кодове, може да се окаже, че се нуждаем от фундаментално нови подходи към цифровата сигурност, изключително в случай че учените схванат по какъв начин да изградят функционални мощни квантови компютри.

Учени от щатският университет в Пенсилвания настояват, че са намерили метод да разработят криптиращи ключове, които не могат да бъдат обработени и разрушени, като употребяват случайното придвижване на хиляди биологични кафези и трансформират непрекъснато изменящите се данни в ключ за криптиране, твърди проучване, оповестено този месец в списание Advanced Teory and Simulations.

Ползата от превръщането на биологичната интензивност в код за сигурност е, че тя е по-вероятно да бъде в действителност инцидентна, в сравнение с всичко, провокирано от компютър, споделят откривателите. Това прави доста по-трудно всеки компютър на хакер да планува или да разкодира ключа.

„ Тъй като няма математическа основа при множеството биологични процеси, никой компютър не може да ги разкрие “, споделя един от създателите, Саптарши Дас в публикацията, оповестена в издание на университета.

Екипът фотографира извънредно мобилните Т-клетки, открити в имунната система на животни, до момента в който се движат в близост и трансформират всяка фотография в подробен, черно-бял облик, в който всеки пиксел става парченце от бинарен код според от това дали съдържа или не клетка в дадена точка. След това комбинират поредицата от изображения, с цел да основат ключ за кодиране от най-висока степен на сигурност.

Дори в случай че някой хакер би могъл да узнае точния вид и брой на употребяваните кафези, скоростта, с която са снимани редицата от кафези и всички останали детайлности за пробната конфигурация, съгласно инженерите от Щатския Университет в Пенсилвания, вършат доста мъчно предсказването на посоките, в които всяка клетка се е преместила с течение на времето.

Именно тази непредсказуемост прави криптографията въз основата на биологията толкоз сложна за разтрошаване. Тъй като скоро ще се появят квантовите компютри, настоящите системи за сигурност, които се основават на сложни математически логаритми и са предизвикателство за класическите компютри, към този момент няма да са проблем за квантовата технология.

„ За квантов компютър, методите за криптографиране биха били като да помогнем на второкласник със задачата му по математика “, споделят учените от Пенсилвания.

Ето за какво това проучване е толкоз значимо – това е задачата да се генерира комплициран, случаен ключ за сигурност, подобен че квантовите компютри да не знаят по какъв начин да го предвиждат и разбият.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР