Кибератаките на национално ниво стават все по-настъпателни, тъй като авторитарните

...
Кибератаките на национално ниво стават все по-настъпателни, тъй като авторитарните
Коментари Харесай

Microsoft отчита все по-агресивни кибератаки от Русия, Иран, КНДР и Китай

Кибератаките на национално равнище стават все по-настъпателни, защото властническите водачи стават по-агресивни. Това е заключението на третия годишен отчет за цифрова отбрана на Microsoft, обхващащ обгръща интервала юли 2021 година - юни 2022 година

Отбелязва се, че през последната година хакерските атаки, ориентирани към сериозни инфраструктури, са се нараснали двойно - от 20% от всички офанзиви на национално равнище, които Microsoft засича, на 40%.

В документа се показва, че този скок се дължи значително на задачата на Русия да навреди на украинската инфраструктура и на агресивното шпиониране на съдружниците на Украйна , в това число Съединените щати. Москва продължава с опитите си да компрометира ИТ компании, с цел да попречи или да получи разследваща информация от клиентите на държавни организации на тези компании в страните членки на НАТО. 90% от съветските офанзиви, засечени от Microsoft през последната година, са ориентирани към членки на НАТО, а 48% от тези офанзиви са ориентирани към ИТ компании, основани в страни от Алианса.
 Хакери сринаха уеб страницата на Министерския съвет
Хакери сринаха уеб страницата на Министерския съвет

Това е втората сходна хакерска атака в границите на месец

От софтуерния колос прецизират, че Русия не е единствената страна, която съчетава политическа и физическа експанзия благодарение на хакерски атаки.

След предаването на президентската власт, и рански нападатели започнаха разрушителни офанзиви към Израел, както и рансъмуер и хакерски офанзиви, за приключване на информация оттатък районните съперници към жертвите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, в това число и сериозни инфраструктури на Съединени американски щати като пристанищни управляващи. Поне в един от случаите Microsoft съумява да засече хакерска офанзива, която наподобява на рансъмуер и целяща да изтрие израелски данни. В различен случай ирански нападател извърши офанзива, която задейства спешните сирени за заплаха от ракети в Израел, показва се в отчета.

Допълва се, че през първата половина на годината Северна Корея е почнала най-дръзките си тествания на ракети. Един от участниците е подхванал поредност от офанзиви за кражба на технологии от аерокосмически компании и откриватели по целия свят, а различен севернокорейски нападател е направил няколко опита да проникне във компании за криптовалути, с цел да открадне средства в поддръжка на затруднената стопанска система на страната.

В опитите си да упражни по-голямо районно въздействие в Югоизточна Азия, както и с цел да противодейства на възходящия интерес от страна на Съединените щати, Китай усили шпионажа и хакерските атаки си за кражба на информация , акцентира Microsoft и отбелязва, че през февруари и март китайски нападател е атакувал 100 акаунта, свързани с междуправителствена организация в Югоизточна Азия, в миг, в който организацията разгласи среща сред държавното управление на Съединени американски щати и районните водачи. Освен това Китай употребява кибервъзможностите си за акции, ориентирани към Намибия, Мавриций, Тринидад и Тобаго, както и други южни страни.
 Хакери нападнаха информационна платформа на австралийската защита
Хакери нападнаха информационна платформа на австралийската защита

Възможно е да е била открадната персонална информация като дати на раждане и данни за наемане на боен личен състав

Докладът регистрира, че киберпрестъпниците не престават да работят като опитни предприятия, за облага.

Киберпрестъпността продължава да се развива, защото индустриализацията на нейната стопанска система понижава нужните умения и дава достъп до разнообразни принадлежности и инфраструктура. Само през последната година броят на предстоящите офанзиви, основани на пароли, в секунда се е нараснал със 74% . Това е довелж до рансъмуер офанзиви, последвани от претенции за откуп, които са се нараснали повече от двойно.

Отбелязва се, че задгранични участници употребяват високоефективни техники, постоянно огледални на хакерските атаки, с цел да дадат опция на пропагандата да подкопае доверието на хората и да повлияе върху публичното мнение на вътрешнонационално и на интернационално равнище.

Microsoft следи по какъв начин Русия убеждава жителите си и тези на доста други страни, че нападението над Украйна е целесъобразно, като в това време продължава пропагандата си за дискредитиране на имунизацията против COVID-19 на Запад и за промотиране в границите на личните си граници. Отчита се припокриване на тези пропагандни акции с хакерските атаки, като интервенциите за въздействие следват три стъпки:
Операциите за кибервлияние авансово нареждат подправени послания в общественото пространство, както нападателите авансово нареждат злотворен програмен продукт в компютърната мрежа на организацията. Стартира се координирана акция, постоянно сега, който е най-подходящ за постигането на задачите на нападателя, с цел да се разпространят посланията посредством подкрепяни от държавното управление медии и канали в обществените мрежи. Национални медии и проксита популяризират посланията измежду целевите аудитории.  Хакнаха най-мощния радиотелескоп в света
Хакнаха най-мощния радиотелескоп в света

Блокиран е уебсайтът на АЛМА в чилийските Анди

В документа се показва, че с изключение на Русия са следени и други страни, като Китай и Иран, които организират пропагандни интервенции, с цел да разширят световното си въздействие по редица въпроси.

Отбелязва се, че положителните практики за киберсигурност включват най-хубавата отбрана, като облачните услуги дават най-хубавата физическа и логическа сигурност против хакерските атаки.

Докладът включва голям брой рекомендации за отбрана от офанзиви. Най-голямата стъпка е хората и организациите да извърнат внимание на основите - а ктивиране на многофакторно засвидетелствуване, използване на корекции за сигурност, съзнателно установяване на лица с фаворизиран достъп до системите и внедряване на модерни решения за сигурност от водещи снабдители. Средно огромно дружество има 3500 свързани устройства, които не са предпазени от съществени отбрани на крайни точки, и нападателите се възползват от това.
 Руски хакери с хакерски атаки против уеб страници на американски летища
Руски хакери с хакерски атаки против уеб страници на американски летища

Няма регистрирано влияние върху интервенциите

Подчертава се, че е от решаващо значение ранното разкриване на офанзиви. В доста случаи изходът от хакерската атака се дефинира още преди нейното начало. Нападателите се възползват от уязвими среди, с цел да получат първичен достъп, с цел да провокират безпорядък посредством странично придвижване, криптиране или екс дестилация.

Отбелязва се, че има дефицит на експерти по сигурност - проблем, който би трябвало да бъде позволен освен от частния бранш, само че и от държавните управления. Организациите би трябвало да създадат сигурността част от своята работна просвета, акцентира се в отчета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР