Кибератака срещу германските пристанища Бремерхафен и Хамбург би възпрепятствала сериозно

...
Кибератака срещу германските пристанища Бремерхафен и Хамбург би възпрепятствала сериозно
Коментари Харесай

Бен Ходжис: Киберсигурността е толкова важна, колкото и противоракетната отбрана

Кибератака против немските пристанища Бремерхафен и Хамбург би попречила съществено напъните на НАТО да изпрати военни подкрепления на съдружниците, съобщи пред Ройтерс пенсионираният американски военачалник Бен Ходжис.

Ходжис, който командваше армейските сили на Съединени американски щати в Европа от 2014 година до 2017 година и от дълго време твърди, че гражданската инфраструктура е значителен дирек на военната тактика, съобщи, че киберзащитата е също толкоз значима, колкото и системите за противоракетна защита за защита на немските пристанища в Северно море.

Напоследък Русия все по-често се насочва към информационната и електроенергийната инфраструктура в Украйна, а през октомври предизвести, че " квазицивилната инфраструктура " може да бъде законна цел за ответен удар против страни, подпомагащи източноевропейската страна, която тя атакува през февруари.

" Бремерхафен и Хамбург в действителност са най-важните морски пристанища, от които зависи алиансът, за военното съоръжение, а освен за комерсиалните товари ", сподели Ходжис.

Той напомни хакерската атака от 2017 година, наречена NotPetya и приписвана на Русия, която първо беше ориентирана към Украйна, само че бързо се популяризира през корпоративните мрежи на мултинационални компании с интервенции или снабдители в Източна Европа. Датският корабен колос Maersk съобщи, че офанзивата е предизвикала спирания в компютърните му системи по целия свят, заради което компанията е изгубила информация за товарите си.

" Тогава разбрах какъв брой сме уязвими ", сподели Ходжис. " Ако не можем да използваме Бремерхафен, за Съединените щати ще бъде доста мъчно да се подсилят и да изпълнят своята част от оперативните проекти. "

В светлината на това, сподели Ходжис, решението на Берлин да позволи на китайската група COSCO Shipping Holdings Co. Ltd да закупи дял от терминал в Хамбург, най-голямото пристанище в страната, провокира " доста паники... тъй като щом са там, те са вътре в " екосистемата " на пристанището ".

Ходжис сподели, че пристанищата ще бъдат от значително значение за привличането на съдружници, " и по тази причина знаейки, че китайците могат да повлияят или да нарушат дейностите в сериозната транспортна инфраструктура, това е проблем ".

Министерството на защитата в Берлин отхвърли да разяснява опасенията за сигурността на Ходжис. Пристанищният оператор на Хамбург HHLA съобщи, че непрекъснато изследва софтуера, с цел да разпознава и в профил слабостите допустимо най-бързо. Китайското външно министерство съобщи, че съдействието сред Китай и Германия е въпрос на двете страни и трети страни " нямат право да се намесват ".

Европейската комисия предложи проект за деяние за усилване на киберсигурността по-рано този месец. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР