Казват, че най-доброто лекарство за една демокрация са изборите. Тази

...
Казват, че най-доброто лекарство за една демокрация са изборите. Тази
Коментари Харесай

Кой колко спечели и загуби от парламентарните избори през 2021 г.

Казват, че най-хубавото лекарство за една народна власт са изборите. Тази година българските гласоподаватели имаха опцията да гласоподават три следващи пъти за народни представители. Затова е много любопитно да проверим по какъв начин са се изменили политическите желания на суверена от 4 април, през 11 юли до последния избор на 14 ноември.

Избирателната интензивност бележи спад след всяко едно гласоподаване. На 4 април бюлетината си в урната са пуснали 50.61% от имащите право на глас. На 11 юли броят им е 42.19%. ЦИК към момента не е оповестила данните за 14 ноември, само че се чака изборната интензивност да е към 35%.

Кои са огромните спечелили и изгубили от изборите на 4 април, 11 юли и 14 ноември можете да разберете от долната графика:

Губещите от изборите през 2021

ГЕРБ имат 837 707 гласа на 4 април, само че те падат до 642 165 през юли, с цел да стигнат настоящето си равнище от 596 456 гласа. Тук внимание заслужава обстоятелството, че ГЕРБ завоюва своите първи парламентарни избори през 2009 година с 1 678 641 гласа. Партията на Бойко Борисов е изгубила над 1 милион гласоподавателя от вота на 5 юли 2009 до през днешния ден.

" ИТН " може да се назова един от огромните губещи на последния парламентарен избор за тази година. Партията на Слави Трифонов завоюва първото място на изборите това лято, а броят на гласовете й бе 657 829. Предложеният от нея кабинет и недипломатичното държание по отношение на другите партии очевидно са разочаровали гласоподавателя и в неделя " ИТН " печели единствено 249 726 гласа - съвсем тройно по-малко по отношение на вота отпреди 4 месеца.

Ситуацията в Българска социалистическа партия също заслужава внимание. Социалистите губят близо 100 000 гласа на всеки избор. Освен това те съумяват да се трансфорат от трета в четвърта политическа мощ. Столетницата записва най-слабия си резултат от 1989 година насам.

" Демократична България " следва крива, сходна на " ИТН ". И двете обединения записват най-силен резултат на изборите през лятото. На 11 юли " Демократична България " имат 345 331, само че на 14 ноември вземат със 178 хиляди гласа по-малко.

Може би най-големият губещ от изборите през 2021 година е " Изправи се БГ! Ние Идваме! " . Резултатът на обединението се топи след всеки избор, а на 14 ноември групировката изпадна от Народното събрание. В интервала от април до ноември са изгубени 90 000 гласа.

Ситуацията е сходна с Вътрешна македонска революционна организация . " Войводите " вземат 116 434 гласа през април, като, въпреки да не влизат в Народното събрание, са покрай прага от 4%. Изненадващо, само че необятната коалиция сред Вътрешна македонска революционна организация, " Воля " и НФСБ не дава резултат, тъй като групировката взема 85 795 през лятото. " Войводите " вземат решение да се явят независимо на изборите през ноември, само че очевидно гласоподавателите им са се разочаровали от решението за коалиция с Воля и НФСБ, тъй като Вътрешна македонска революционна организация записва едвам 28 319 гласа.

Големите спечелили

Безспорно, огромните спечелили от трите следващи парламентарни вота през 2021 година са " Продължаваме Промяната " . Формацията на Кирил Петков и Асен Василев съумя да завоюва 673 141 гласа на първите избори, на които се явява. За това оказа помощ положителния рейтинг на първото служебно държавно управление на Стефан Янев, в което Кирил Петков и Асен Василев бяха министри.

Формацията на Петков и Василев съумя да канализира при себе си протестния избор. За разлика от Българска социалистическа партия, " Продължаваме Промяната " печели и от безрезервната си поддръжка към президента Румен Радев, които също се радва на висок рейтинг. Крайният резултат е, че партията на " харвардците " събира с близо 16 000 повече гласа от най-високия резултат на " ИТН " през юли.

" Възраждане " е различен огромен победител. За разлика от доста други партии, националистите подвигаха броя на своите гласове след всеки парламентарен избор. Така те порастват от 78 414 гласа през април до 127 549 гласа през ноември. Основната причина за това съгласно анализатори е позицията им против въвеждането на зелените документи, имунизациите и пандемичните ограничения.

Движение за права и свободи също съумява да реализира впечатляващи резултати. ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " ИТН ", " Демократична България ", " Изправи се БГ! Ние идваме! " и Вътрешна македонска революционна организация записват най-слабите си резултати точно на последните избори през ноември. За разлика от тях, Движение за права и свободи имат най-силния си резултат точно на последния избор за годината. Партията печели 340 997 гласа. Това не е изключително мощен за Движение за права и свободи резултат, тъй като през 2009 година, когато групировката е била 4 години във властта и носи негативите от това печели 610 521 гласа. Въпреки това, Движение за права и свободи съумява да върне третото си място на политическата сцена и даже да измести Българска социалистическа партия от него.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР