Казват, че Израел е Страната на чудесата“, но едва ли

...
Казват, че Израел е Страната на чудесата“, но едва ли
Коментари Харесай

Кибуцът на германците християни

Казват, че Израел е „ Страната на чудесата “, само че надали на някого преди 75 години би му пристигнало на разум , че немски момчета могат да отбиват постоянната си военна работа в израелската войска, че може да има кибуц на германци християни и то в сърцето на възобновената страна Израел. 

Селището Зихрон Яков е на земя, купена и подарена от барон Ротшилд на бягащи от погромите в Европа евреи . Сравнително дребен сектор земя – 80 дка и малко имение са си купили на това място и английски благородници евреи. След тяхната смърт имението се превръща в център за природосъобразен начин на живот учреден от бягащи от започващите репресии в Австрия евреи през трийсетте години на предишния век. Интересът към вегетарианския център е бил голям, само че след смъртта на неговата собственичка наследниците ѝ го продават на немци християни. 

Основателка на придвижването „ Бат Ел “ е била рентгенова лаборантка от Берлин, която заболява от рак и дава обет, че в случай че оздравее, ще се пресели на Светите земи и ще помага на тамошния народ. Така, при започване на 60-те години на предишния век до самото населено място Зихрон Яков е основан градски кибуц - комуна за християни. Освен немци там се стичат християни от Канада и от Съединени американски щати. 

Ето по какъв начин характеризира селището, което с годините се разраства и към този момент има свои филиали на няколко места в еврейската страна, брат Елиезер, който в същото време е шеф по продажбите на заводите на „ Бат Ел “.

Обичаме еврейския народ и сме доста признателни, че ни е обещано да живеем в Тера санта . Участваме в строителството на страната от 1963 година  до момента. Нямаме поданство, само че сме поданици на градовете, които обитаваме. Децата ни учат по израелската стратегия, служат в израелската войска. Създадохме заводи и заедно с нас в тях се трудят около 1000 евреи. Роден съм в Щутгарт. Повечето от междинното потомство сме работили в такива огромни компании като АIG, Сименс, Бош. Знаем, че не е достатъчно да си добър инженер, за да създадеш добър артикул. Израел е  страна на нововъведенията, само че ги продава да се създават другаде и огромна част от облагата отива в непознати ръце . Причината е липса на взаимодействие между инженери е майстори техници. При нас инженерът, преди да изготви плана на машина, слуша доста деликатно доводите на техника „ за “ и „ срещу “. В кибуца имаме малко немско висше учебно заведение за изпълнителски фрагменти. Възпитаниците ни са доста ценени “. 

Брат Елиезер уточни още: 

Дълго търсихме какво да произвеждаме, тъй че да не сме конкуренция на локалните хора, а да сме потребни и добре да печелим . Съвсем инцидентно в средата на 60-те години на предишния век се запознаехме с израелски офицер от гражданската защита. Той сподели, че дефицитът на филтри за пречистване на въздуха на пространствата, изключително в случай че става въпрос за скривалища и има заплаха от химическо, биологическо и даже радиационно нахлуване. Нарекохме своята разработка „ Ноев ковчег “, само че в самото начало се оказа, че нахлуване, за благополучие, нямаше.  Смеехме  се, че имаме „ Ноев ковчег “, само че няма потоп . Но постепенно търсенето започна да става огромно, изключително когато започна усилено строителство на небостъргачи. Гордеем се, че с наши филтри е обзаведена новата електроцентрала след земетресението във Фукушима - Япония. А в този момент, откогато върлува Covid-19, не смогваме да изпълняваме поръчки, тъй като, като се стартира от кораби и се стигне до домове, на всички места желаят да са сигурни, че вируса няма да се разпространи чрез вентилационните системи. Изпълняваме поръчки за 70 страни по света “.

Селището Зихрон Яков е едно от първокласните места в Израел, а немската му част напряко свети от непорочност и ред . В тази част от него, която е превърната в старешки дом за първооснователите на кибуца, с изключение на дребните вили, за чиито градинки се грижат възрастните хора благодарение на внуците им, има поликлиника, културен дом, голяма трапезария, плувен басейн и спортна площадка. Подобни селища към този момент има на още четири места - в близкия град Бениамина, където немците се занимават със земеделие, в подножието на Голанските възвишения и на планината Гилбоа и в Самария. За някои особености на живота на немските християни по Светите земи споделя откривателят на това явление Рони Нисан: 

„ Това не са първите немци, които се заселват в Светите земи. По време на британския мандат, който се въдворява, когато Англия побеждава Османската империя през Първата международна война и турците отстъпват от тези територии, в настоящ Тел Авив, в Хайфа и по-малко в Йерусалим се заселват теплерите - това са  били скромни бюргери, мощно вярващи, че в случай че дойдат покрай Божи гроб, още веднъж ще пристигна Месията. По време на Втората международна война те си основават незаконни фашистки организации и оказват помощ на генерал-фелдмаршал Иоганнес Эрвин Ойген Ро́ммел. Когато англичаните схващат това, небрежно ги изгонват от подмандатните си територии.  Тези немци нямат нищо общо с тези. Те настояват, че не би трябвало да се връщаме към предишното, а да градим дружно бъдеще . Започват с произвеждане на самун, шоколад, пухени завивки, а в този момент имат няколко завода взаимно с евреи и с араби в Самария, да вземем за пример. Не знаем какъв брой души са. Смятат, че всяко броене носи злощастие. Така е станало след броене, планувано от цар Давид, когато стартират хората да измират от незнайна болест след броене в Римската империя или по-късно, когато се постанова родителите да бягат с новородения Христос, за какво стартира изтребване на младенците. Те акцентират, че знаят, че Ирод не е етнически евреин, а цар на Юдея, натрапен от римската империя. Тези немци съблюдават и еврейските празници, като на Песах затварят фурните и ядат маца (безквасен хляб), съблюдават деня без храна и вода - Кипур, само че дружно с това посрещат Коледа и Великден. Тъй като измежду тях има хора от разнообразни християнски деноминации, посрещат Великден в седмицата, когато евреите означават Песах. Тази година на 4-ти април. Интересно е, че макар че са християни, на надгробните им плочи няма кръстове
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР