Казват, че добрият нощен сън има лечебен ефект върху телесните

...
Казват, че добрият нощен сън има лечебен ефект върху телесните
Коментари Харесай

Лишаването от сън облекчава ли депресията?

Казват, че положителният нощен сън има лековит резултат върху телесните и душевни болежки. През последните десетилетия обаче, науката стартира все по-често да разклаща здравите устои на вярванията и разбиранията ни за света, който ни заобикаля – и за нас самите.

Човек може да издържи повече време без храна, в сравнение с без сън. Но ето, че ново изследване разкрива удивителен факт:
Лишението от сън може за малко да облекчи депресията
Идеята за това в действителност не е нова и феноменът е бил следен и описван още през 19ти век. От 1990г. са извършени повече от 70 изследвания, отдадени на въпроса, само че данните от тях не са били подложени на задоволително обекивен разбор и затова не може да се разчита на техните резултати.

Лишаването от сън може да бъде доста рисково за физичното и психологичното здраве и хроничното недоспиване единствено по себе си е допустима причина за разнообразни болести, в това число меланхолия.

Сега се открива, че пропускането на съня за една нощ сензитивно повлиява признаците на меланхолия при половината от пациентите в изследването. Самите създатели на проучването не намират аргументите, заради които методът работи при едни, само че е безуспешен при други.

Свързани публикации.. Как да се възстановим след една безсънна нощ? 0 Проблемите със съня могат да са сигнал и за меланхолия 0 Йога към този момент е потвърдено ефикасна против меланхолия 0

Ефектът обаче е временен – след последвалия сън признаците още веднъж се завръщат.
Как работи?
Учените не са безапелационни, само че допускат няколко теории:

Депресията е болест, която визира циркадният темп на човек (ритъмът за сън и бодърстване) и при прескачането му се приема, че се „ рестартира “ биологиченият часовник на пациента.

Депресията затруднява и невропластичността на мозъка– свойството му да основава и трансформира функционалните връзки. Докато този развой протича главно по време на сън, парадоксално се приема, че изолирани епизоди на бодърствуване имат подтикващ резултат върху процеса.

Лишаването от сън е рисково, изисква лекарско наблюдаване и следва да бъде в допълнение изучено преди вероятно да се включи в лечебната скица на депресията.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР