Казусът с недовършената магистрала Хемус, милиардното финансиране от бюджета и

...
Казусът с недовършената магистрала Хемус, милиардното финансиране от бюджета и
Коментари Харесай

Министър Комитова ще разкрие кой спира "Хемус"

Казусът с незавършената автомагистрала " Хемус ", милиардното финансиране от бюджета и особената роля на държавното дружество " Автомагистрали " от ден на ден се трансформира в политико-икономическа борба.  Днес министърът на районното развиване Виолета Комитова привиква специфична конференция, с цел да обясни за какво строителството на " северната " автомагистрала е зациклило и кой е отговорен. Повод за прессъбитието са зачестилите обвиненията против служебния министър, че с дейностите си блокира довършването на " Хемус ".  Всъщност тези изказвания са безпочвени и са изцяло лишени от логичност. 

Арх. Комитова към този момент направи поредност разкрития за безобразното харчене на държавни пари под формата на задатъци и за осъществяването на строителни действия по автомагистралата без нужните документи. Откакто е отпред на  Министерство на регионалното развитие, тя се пробва да смени  шефовете на фаворизираното от ГЕРБ държавното ЕАД, Автомагистрали ", което получи непосредствено, без публични поръчки, голям запас за построяването на  " Хемус ", а след това стартира да трансферира работа и най-много пари на частни компании, без до ;омента да има необикновен прогрес. Но завареното управление апелира решението на на служебния министър за промяна и с всевъзможни процедурни хватки блокира назачаването на нови шефове. Този непредвиден отпор принуди служебното държавно управление да предприеме невиждани рестрикции -  арх. Комитова вкара предел на разноските на " Автомагистрали " за Автомагистрала " Хемус ", като средства му се отпускат единствено против показване на документи за свършена работа, а Министерски съвет реши, че през 2021 година предприятието ще би трябвало да се задоволи само с 82 млн. лв. от милиардите, които кабинетът " Борисов " още през 2018 и 2019 г.  на два транша задели за довършването на " Хемус ".

Финансовата " диета "   силно тормози закотвилото се управление на държавното дружество. Изпълнителният шеф Стоян Беличев взе да се оплаква, че " Автомагистрали " върви към колапс поради орязването на парите. Министър Комитова към този момент няколко пъти изяснява, че всяка действително свършена работа ще се разплаща, само че повече няма да допусне да се раздават десетки милиони като " задатъци "  за строителство, което действително ще стартира след години. Тя  разяснява, че не схваща за какво от " Автомагистрали " приказват за колапс и финансов блокаж на " Хемус ", в случай че са раздали големи суми на подизпълнители под формата на предварителни заплащания за бъдеща и към момента несвършена работа.

ОТПОР

 Борисов: Край! Комунистите изчегъртаха и Автомагистрала Междувременно " здравите сили " в ГЕРБ се активизираха за контраофанзива. Лично експремиерът Бойко Борисов поведе " бойните " дейности. " Много ми е мъчително! Изчeгъртaхa и мaгиcтрaлa „ Хeмуc “. A c тoвa изчeгъртaхa и бъдeщeтo нa Ceвeрнa Бългaрия. Зaщoтo бeз мaгиcтрaлaтa Ceвeрът нe мoжe дa нacтигнe Югa. Бeз нaрoдът дa им e дaл влacт, миниcтритe нa Румeн Рaдeв кaтo клacичecки (бивши) кoмуниcти взeхa пaритe, кoитo различен e изкaрaл ", коментира във " Фeйcбук " Бoриcoв. Бившият районен министър и зам.-министър Николай Нанков  също се закахъри в обществените мрежи, че със затварянето на кранчето с парите служебният кабинет " изчегъртва " автомагистралата. Към хора на оплаквачите се причисли и кметицата на Ловеч Корнелия Маринова - кадър на ГЕРБ. Тя показа пред медиите паниката си, че забавянето на магистралното строителство ще обърка проектите на вложителите, които се готвели да разширяват бизнеса си точно поради завършването на " Хемус ". И общините на север от Балкана били в ужас, тъй като работата им за разширение и реновиране на всякакви индустриални зони и промишлени паркове била обвързвана с автомагистралата, разгласи Маринова.

Всъщност самият Бойко Борисов призна, че проблеми с финансирането на " Хемус " няма.  " Хeмуc " бeшe нeoбрaтим прoeкт. Вcичкo бeшe прeдплaтeнo. Дo 3 гoдини oт Coфия дo Вaрнa щeшe дa ce пътувa caмo пo мaгиcтрaлa ", сподели някогашният министър председател. След като всичко е " авансово ", а не се строи стремително, явно зациклянето се дължи на други аргументи. Служебният министър на районното развиване към този момент разяснява някои от тях - липса на утвърдени механически планове за обособените прави, неприключени отчуждителни процедури, лоша организация, " назначението " на " Автомагистрали " за  главен изпълнител на няколко сектора от автомагистралата вместо осъществяване на публични поръчки и избиране на разнообразни строители и т.н.  Днес Комитова ще даде спомагателни уточнения за това кой е отговорен за закъсненията.

 

Очаквайте детайлности!

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР