Казусът с канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил

...
Казусът с канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил
Коментари Харесай

Преди Кирил Петков: Евлоги Георгиев изхвърлен от НС заради двойно гражданство

Казусът с канадското поданство на служебния министър на стопанската система Кирил Петков напълно не е първият в българската история. Оказва се, че сходна орис е имал и един от най-големите деятели, съдействали за построяването на модерна България – самият Евлоги Георгиев.

Той е роден на 3 октомври 1819 година в Карлово, само че прекарва по-голямата част от ранните си години отвън Османската империя. Роднина е на Христо Ботев по майчина линия. Едва на 18 години с най-малък капитал той стартира да развива комерсиална активност и съумява да се трансформира в един от най-заможните европейци. Неговите достижения обаче (както и тези на брат му – Христо), не са единствено персонални – карловските братя са най-големите донори в българската история и оказват помощ финансово на революционерите, заели се с тежката задача да освободят българските земи от османската власт.

През 1878 година Евлоги напуща Букурещ и се връща да живее в България. Тогава купува голямо количество земи, които също подарява, а с брат му оказват помощ Софийския университет да бъде издигнат. През следващата година Евлоги Георгиев е определен за народен представител във II Обикновено национално заседание, само че... 

Цялата история можете да прочетете в От Града ето ТУК!

 
Да се сбогуваме с една забележителна жена водач...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР