Казусът, който се заформи около обвинения за купуване на гласове

...
Казусът, който се заформи около обвинения за купуване на гласове
Коментари Харесай

Институциите си прехвърлят топката за задържания кмет на Несебър

Казусът, който се заформи към обвинявания за пазаруване на гласове кмет на Несебър Николай Димитров, се оказа толкоз комплициран, че нито една институция не може и не желае да се захване с разплитането му. Димитров беше избран отново като кмет, само че не може да положи клетва, защото остава в ареста. Бургаската регионална администрация изиска инструкции от Централната изборна комисия. ЦИК обаче отказа с аргумента, че няма правомощия да се намесва.

Димитров е кмет на Несебър от 2007 година На последните локални избори той се кандидатира още веднъж като самостоятелен. Дни преди първия тур прокуратурата го упрекна за присъединяване в проведена незаконна група за пазаруване на гласове и Димитров посрещна изборния ден в ареста. Въпреки това завоюва вота, и то с впечатляващ резултат - 59.5%.

По закон новоизбраният кмет би трябвало да постави клетва на първото съвещание на общинския съвет, което е насрочено за 11 ноември. Димитров, както и двама от новите общинари - Георги Георгиев и Петър Хрусафов, обаче не могат да се явят, защото в това време съдът утвърди настояването на спецпрокуратурата да бъдат арестувани за непрекъснато. Така кметът не може да встъпи в служба, а не е ясно кой в тази ситуация би трябвало да го замести. Именно по тази причина регионалната администрация е потърсила подпомагане от ЦИК. 

Вчера комисарите изрично отхвърлиха да се намесят в проблема. Пред в. „ Сега “ представителят на ЦИК Таня Цанева изясни, че казусът би трябвало да се позволи в сходство със Закона за локалното самоуправление. „ Ние прилагаме законите, нямаме право да ги тълкуваме “, отсече Цанева. Не била способена в тази ситуация и Общинската изборна комисия - Бургас. Отговорът на ЦИК на процедура значи, че топката, която регионалният шеф на Бургас се опита да трансферира на изборната администрация, в този момент се връща назад при него.

Проблемът е, че няма съответна законова наредба, която да се приложи в тази ситуация. В ЗМСМА са изредени 13 разнообразни разновидността, при които пълномощията на кметовете се приключват предварително. Нито един от тях обаче не визира сюжета, в който се намира новоизбраният кмет на Несебър.

ПРИЗИВ

Ина Лулчева - юристът на Николай Димитров, през вчерашния ден прикани спецпрокуратурата да анулира наложената мярка „ задържане под стража “ на клиента й, с цел да му разреши да взе участие в първото съвещание на общинския съвет и да се закълне. „ Πpeпятcтвaнeтo нa господин Димитpoв дa пoлoжи ĸлeтвa пpeдcтaвлявa пpяĸa нeoпpaвдaнa нaмeca в мecтнoтo caмoyпpaвлeниe. Πo тoзи нaчин, бeз дa e нeoбxoдимo в eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, зaдъpжaнeтo пoд cтpaжa нa Hиĸoлaй Димитpoв e oпит чpeз cpeдcтвaтa нa нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo дa бъдe пoдмeнeн дeйcтвитeлният вoт нa избиpaтeлитe “, написа в молбата на Лулчева към обвиняването, представена от уеб страницата „ Де факто “. Ако мярката не бъде сменена с по-лека, юристът упорства да бъде обезпечена опция на Димитров да постави клетва, оставяйки на прокуратурата да реши по какъв начин да стане това.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР