Казанлък. Втора Национална научна конференция Българската маслодайна роза и етерично-маслените

...
Казанлък. Втора Национална научна конференция Българската маслодайна роза и етерично-маслените
Коментари Харесай

Национална научна конференция „Българската маслодайна роза и етерично-маслените култури – история, традиции, икономика и наука” бе открита в Казанлък

Казанлък. Втора Национална научна конференция „ Българската маслодайна роза и етерично-маслените култури – история, обичаи, стопанска система и просвета ” бе открита в Музея на розата, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . На откриването участва кметът Галина Стоянова, която връчи на всеки един от участниците в конференцията грамота и пожела триумф.

В научния конгрес участваха лектори и специалисти, потвърдени експерти в парфюмерийната промишленост и в производството на етеричномаслени култури - Институт по розата и етеричномаслените култури - Казанлък, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Институт по оптически материали и технологии „ Акад. Йордан Малиновски “ при Българска академия на науките – София и други Галина Стоянова ги прикани да бъдат опора и поддръжка за производителите на артикули от етерични масла, тъй като имат потребност от мотивация след тежката пандемична година да продължат и да се утвърждават на пазара.

Конференцията бе открита от шефа на ИМ „ Искра ” Момчил Маринов.

Сред изнесените и дискутирани тематики бяха „ Странични артикули от производството на етерични и растителни масла – оползотворяване ”, „ Хидролитни очни капки съдържащи розова вода – изкуствени сълзи с антисептично деяние ”, „ Получаване на дестилационни и екстактционни артикули от масла и плодове на лавър ”. Казанлъшкото присъединяване в конференцията е в лицето на шефа на ИМ „ Искра ” доктор Момчил Маринов с „ Приносът на Института по розата и етерично-маслените култури за стопанска България ”, доц.д-р Ана Добрева от Института по розата с „ Органично и стандартно развъждане на маслодайната роза ”, „ Произход на Казанлъшката маслодайна роза ” на Анатоли Джурмански и доктор Косьо Зарев с „ Още по въпроса за тракийската роза ”.

Идеята на уредниците е, научните отчети от конференцията да бъдат издадени в специфичен свитък на ИМ „ Искра ”.

В Музея на розата бе намерено и двудневно ревю на парфюми и артикули от етерични масла под мотото „ Направи си мирис “. Посетителите на парфюмерийната борса имаха опция сами да създадат собствен самостоятелен мирис.

На събитията кметът на Казанлък бе придружавана от Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейната първа подгласничка Тиара Братованова.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР