Казанлък. Във връзка с участието на Казанлък в Градски дневен

...
Казанлък. Във връзка с участието на Казанлък в Градски дневен
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък Галина Стоянова се срещна с председателя на Международния съвет за паметници и забележителни обекти на МВР на Германия

Казанлък. Във връзка с присъединяване на Казанлък в Градски дневен ред на Европейския съюз кметът Галина Стоянова се срещна в Зала 6 на Общината с ръководителя на Международния съвет за монументи и забележителни обекти на Министерството на вътрешните работи на Германия проф. доктор Йорг Хаспел, шефа на археологическия музей в Загреб Санжин Михелич и Радослав Илиев, част от екипа на арх. Дора Иванова за реституция на паметника на Бузлуджа. Това оповестиха от Пресцентъра на Общината .

Галина Стоянова описа, че след срещите онлайн през 2020 година по Градския дневен ред на Европейския съюз – партньорство „ просвета и завещание “ в Общината е свършена доста работа. До края на 2021 година екип от външни експерти, с консултацията на проф.Николай Овчаров, ще изготвят интегриран проект за стабилно развиване на туризма в община Казанлък. Кметът изрази вяра, че работата ще стартира още по време на идния Фестивал на розата 2021.

Чуждестранните специалисти показаха признателност от демонстрираното гостолюбие и посетените културно-исторически обекти. “Интеграцията на Бузлуджа на международен проект ще способства доста за развиването на Казанлък “, означи Санжин Михелич. „ Пътят е дълъг и сложен, само че това не би трябвало да ни отхвърля “, сподели шефът на археологическия музей в Загреб.

В диалозите бяха прегледани другите гледни точки към бъдещето на монумента – определян като част от най-известните обекти на дисонантното международно завещание. Страните се сплотиха към мнението, че Бузлуджа би трябвало да се впише измежду културно-историческите обекти в Долината на розите и на тракийските царе, тъй че взаимно да се допълват.

Кметът Галина Стоянова благодари на Международния съвет за монументи и забележителни обекти на Министерството на вътрешните работи на Германия за желанието да даде своята експертиза в правенето на този стратегически за туризма в района проект, в който паметникът Бузлуджа да откри подобаващото си място. „ Ние сме съидейници в желанието си да създадем туристичуски артикул на територията на Долината, който да обгръща разнообразни столетия на живот и обичаи тук. Културно-историческото завещание ще бъде обединено в идея за туризъм, която да дава оптимално задоволство на екскурзианта от визитата тук. “, уточни Кметът на Казанлък. Галина Стоянова поздрави арх.Дора Иванова, която бе възпрепятствана да вземе присъединяване в срещата: „ Тя е „ моторът “, който „ разсъни “ Бузлуджа “.

Казанлък е четвъртата българска община, която преди две години стана сътрудник на Градски дневен ред на Европейския съюз и единствената българска община – представител в областта на културното завещание. Градският конгрес е главен инструмент на Европейския съюз за бъдещо развиване на европейските градове като основен мотор на растежа във всички сфери на живота. За 2020 година той уточни като фокус за работа „ дисонантно завещание “ - неразбраното културно-историческо завещание, образец за какъвто е монументът Бузлуджа. Специалистите дефинират тази нова категория като значима за случаи на културно завещание, които попадат не в зоната на безпроблемното заместничество, а в зоната на публичните несъгласия, спорове, противодействия и полемики.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР