Казахстанското външно министерство заяви днес, че е извикало руския посланик

...
Казахстанското външно министерство заяви днес, че е извикало руския посланик
Коментари Харесай

Казахстанското външно министерство извика за сериозен разговор руския посланик

Казахстанското външно министерство съобщи през днешния ден, че е извикало съветския дипломат за " сериозен диалог ", откакто Москва изиска от Астана да експулсира посланика на Украйна в Казахстан, предава Франс прес.

" Руският дипломат бе извикан в министерството на външните работи за сериозен диалог. Обсъдихме изказването на говорителката на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова, което не дава отговор на духа на стратегическо партньорство сред равнопоставени страни ", се споделя в изказване на министерството.

Тази седмица Захарова изрази " надълбоко страдание " по отношение на обстоятелството, че Казахстан не е извършил обещанието си да експулсира украинския дипломат Петро Врублевски, който по-рано прикани " да се убиват " руснаци. Впоследствие украинският посланик се извини за тези мнения.

„ Това беше много прям диалог “, съобщи през днешния ден казахстанското външно министерство.

Министерството разкритикува през вчерашния ден думите на Захарова, като в същото време посочи, че изказването на Врублевски е недопустимо.

Киев и Астана се споразумяха Врублевски да бъде отзован в украинската столица.

Случилото се обаче е нов мотив за напрежение сред Русия и Казахстан, които по принцип са сътрудници, връзките сред които обаче се обтегнаха след нахлуването на съветските сили в Украйна.

Астана се стреми да резервира положителните си връзки със Запада, а казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев на няколко пъти обществено се разгласи срещу нахлуването в Украйна и даде обещание да отбрани съветските жители, които бягат в страната му от оповестената в Русия частична готовност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР