Казахстанските правоохранителни органи са задържали близо 6000 души по време

...
Казахстанските правоохранителни органи са задържали близо 6000 души по време
Коментари Харесай

Близо 6000 души са задържани по време на размириците в Казахстан

Казахстанските правоохранителни органи са задържали близо 6000 души по време на размириците и измежду тях има и доста чужденци, заяви пресслужбата на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев след съвещание на оперативния щаб, съобщи ТАСС. Към момента са формирани 125 наказателни каузи, а в органите на полицията са доведени 5,8 хиляди души, измежду тях има огромен брой чужденци, се показва в известието на пресслужбата.

Заради взетите изключителни, в това число военни ограничения, ситуацията в Казахстан стартира да се стабилизира, откакто всеобщите митинги против повишаването на пропан-бутана прераснаха в вълнения и принуждение, съобщи в това време БНР.  Сурови присъди заплашват задържаните, включително пожизнен затвор.

И през вчерашния ден в най-големия град в страната Алмати се чуваха изстрели. Властите оповестиха, че към този момент управляват всички държавни здания в някогашната столица, която се трансформира в център на недоволството. По улиците на града патрулират полиция, военни и доброволци, с цел да предотвратят мародерство и принуждение. В мощ е полицейски час от 20 до 7 сутринта. По искане на управляващите в Казахстан Русия, Беларус и Армения изпратиха свои военни чести с миротворческа задача в границите на Организацията на контракта за групова сигурност.

Казахстанският президент Касим Жомарт Токаев беседва по телефона с съветския си сътрудник Владимир Путин. Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази неразбиране от военната помощ, която Казахстан изиска от Русия и изясни опасенията на Вашингтон: " Когато руснаците ти дойдат на посетители, от време на време е мъчно да ги накараш да си тръгнат. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР