Казахстанската полиция съобщи за десетки елиминирани протестиращи в бившата столица

...
Казахстанската полиция съобщи за десетки елиминирани протестиращи в бившата столица
Коментари Харесай

Десетки протестиращи са убити при сблъсъци в Казахстан

Казахстанската полиция заяви за десетки отстранени протестиращи в някогашната столица Алмати, откакто тази нощ президентът Касим Жомарт-Токаев изиска военна помощ от съдружниците си от Организацията на Договора за групова сигурност.

Военен контингент на ОДКС към този момент е навлязъл в Казахстан и извършва задания в страната.

Тази заран се стигна до нови конфликти сред силите за сигурност и събралите се на площада на републиката в Алмати стачкуващи. Протестите в Казахстан, в началото предизвикани от нарасналите цени на пропан-бутана, навлизат в своя пети ден.

Руски медии оповестяват за интензивна престрелка на площада, където въоръжени лица е имало и измежду протестиращите. По-късно казахстанските управляващи оповестиха за десетки отстранени провокатори, които по-рано през нощта нападнали постройка на полицията.

Президентската резиденция в столицата Нур Султан остава отцепена от специфичните елементи, националната банка спря работата на финансовите институции и обмяната на валута, полетите към Москва са анулирани, а самолетните компании „ Флай Дубай “ и „ Еър Арабия “ стопираха полетите си до Казахстан. Интернетът в страната е спрян съвсем на всички места.

Докато Токаев и съдружниците му отдават продължаващите митинги на външно въздействие, противостоящи анализатори считат, че те са предизвикани от нагнетено неодобрение против властническата власт на някогашния президент Нурсултан Назарбаев и наследника му.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР