Кауфланд вече девета година е лидер в подреждането. През миналата

...
Кауфланд вече девета година е лидер в подреждането. През миналата
Коментари Харесай

Най-големите вериги: Нов растеж

" Кауфланд " към този момент девета година е водач в подреждането. През предходната година веригата стартира да популяризира и да сменя визията на обектите си

© Юлия Лазарова Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
С най-хубави резултати са веригите за спортни артикули, за мебели и дрогериите. Още по тематиката
ПРАКТИ-чески напредък

Веригата хипермаркети " Практикер " може да се похвали с най-големия скок на приходите в бранша " направи си самичък "
5 авг 2018
Най-големите компании през 2017 година: Сезонът на рекордните облаги
4 юли 2018
Българите посещават 11 пъти в месеца супермаркет и 7 пъти хипермаркет

През 2017 година 39% от оборота на огромните търговски вериги идва от промоциите, демонстрира изследване на Nielsen
13 юни 2018
" Лидл " ще отвори най-малко седем магазина в страната през 2018

Предпочитаните градове са София, Пловдив и Варна. Строителството и оборудването на един обект костват най-малко 2 млн. евро
25 апр 2018
Веригата Handy затвори, откакто изгуби контракта си с " Мобилтел "

Търговците, профилирани единствено в продажба на телефони, съвсем изчезнаха, тъй като пазарът се държи от телеком операторите
3 апр 2018
Hesburger ще отвори девет нови ресторанта в България

Планираните за тази година вложения са към 7 милиона лв.
27 мар 2018
Продажбите на бира леко понижават през 2017 година

Членовете на Съюза на пивоварите държат 98-99% от производството на бира
19 мар 2018
Ocado Technology утроява екипа си в България

Подразделението на английската компания Ocado Group към този момент ще оперира независимо в страната, мести се в нов офис
5 мар 2018
Онлайн продажбите в България са близо 580 млн. лева през 2017 година

Около една пета от интернет покупките са направени през мобилни устройства
22 яну 2018 Най-висок марж на облагата има " Джъмбо ", а оборотът се подвига най-силно при " Юск ".
Тридесетте най-големи търговски вериги в България (вижте таблицата тук) са продали потребителски артикули на обща стойност 7.77 милиарда лв. през 2017 година Това е с 9.6% повече спрямо миналата година, когато оборотът им също набъбна с 10%. При 10 от веригите нарастването на приходите е сред 20% и 30%, при една – съвсем 90%. Същевременно общата облага на фирмите в топ 30 се усилва с 24%. При " Кауфланд ", " Технополис ", " Джъмбо ", " Фантастико ", " Лидл ", " Метро " и ИКЕА тя e по над 10 млн. лева Само едно сдружение в подреждането е на загуба - " Максима ", която се изяснява с експанзията на веригата.

Ръстове от 3% до съвсем 30%

Годината е сполучлива за ритейлърите във всеки бранш, само че в друга степен. Продажбите на осемте вериги за бързооборотни артикули в класацията - Kaufland, Lidl, Metro, BILLA, " Фантастико ", T-Market, ЦБА, " Коме ", нарастват с 9.4%, т.е. съвсем със междинния ритъм за топ 30. За отбелязване е, че при четирите най-големи от тях, които и оглавяват топ 30, облагата понижава по отношение на миналата година. Което не е изненада, защото по данни на " Нилсън " през предходната година към 39% от продажбите на бързооборотни артикули в страната са били на промоция.

Безспорният шлагер на 2017 година са веригите за спортните артикули – продажбите и на Decathlon, и на Sport Depot нарастват приблизително с 27.6%. При търговците на мебели – IKEA, Аико и Jysk, нарастването е 21.6%. От този бранш е и рекордьорът в класацията по растеж (89%) на продажбите за 2017 година - датската верига за обзавеждане Jysk.

Продължава възходът на дрогериите – растежът на dm и Lilly Drogerie е 20.6% приблизително.

Продажбите на Jumbo – верига за домашен артикули и детски играчки, се усилват с 22.6%. А при веригата за детски играчки " Хиполенд " растежът е съвсем 12%.

Трите най-големи вериги за облекла в страната – H&M, Zara, LC Waikiki, са продавали приблизително със 17% повече. Модният бранш обаче е другият, в който облагите на най-големите играчи понижават, евентуално също поради острата конкуренция и масираните промоции.

Секторът " направи си самичък " реализира нарастване от 10.8%, което се дължи на първо място на положителните резултати на Praktiker и в по-малка степен на Mr.Bricolage и HomeMax (бивш BauMax).

При трите разнородни вериги, профилирани в продажби на алкохол и цигари – Lafka, " Аванти " и LS Travel Retail, нарастването е 5.7%.

Продажбите на веригите за черна и бяла техника – " Технополис ", " Техномаркет ", " Зора " и " Техмарт ", нарастват едвам с 3%. От тези два бранша са и единствените две сдружения със спад на продажбите в класацията – " Табак маркет " (Lafka) и " Техномаркет ". Финансовият резултат на " Табак маркет " след две години на минус през 2017 година към този момент е на плюс, въпреки и най-малък. А въпреки да е дребна като стойност, облагата на " Техномаркет " е повишена неведнъж по отношение на предходните години. И двете сдружения се свързват с Делян Пеевски.

През 2017 година в 30-те водещи търговски вериги в България работят 32 313 души, което е с 4.7% повече спрямо предходната година. Съкращения на личния състав има в четири компании – двете, чиито доходи понижават, в районния търговец ЦБА и в " Ел Ес травъл ритейл България ", само че в това сдружение смяната е поради метаморфоза в модела на работа.

Веригите супер- и хипермаркети

Близо 65% от общите доходи на търговците в топ 30 се генерират от осемте вериги хипер-, супермаркети и дискаунтъри. Това с секторът, от който произлизат най-големите компании по обороти – на първите четири и шеста позиция в топ 30.

Подреждането на шестте национално показани вериги остава без смяна по отношение на предходната година и то е Kaufland, Lidl, Metro Cash&Carry, BILLA, " Фантастико ", T-Market.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Лидерът Kaufland (1) е единственият ритейлър в страната с оборот над 1 милиарда лв. (по-близо до 2 млрд.) в класацията. Приходите на " Кауфланд България " са над два пъти по-големи от тези на идващия в класацията (също компания от немската група Schwarz). Kaufland генерира 22% от общите в топ 30. През 2017 година растежът в продажбите на компанията се забавя - от 12% предходните две години на 4%. Печалбата понижава с 9%, а по доходност Kaufland е изпреварен въпреки и с малко от комерсиалната верига " Фантастико ". През годината управлението на веригата се смени. Извън това тя стартира дейна тв реклама и продължи поетапно да осъвременява lay-out-а на магазините си, тъй че да основава по-добро потребителско прекарване. Това евентуално ще рефлектира позитивно за резултатите през тази година.

Ръстът в продажбите на Lidl (2) през предходната година е максимален измежду четирите водещи ритейлъра – 12.4%, само че облагата се свива с 10%. Компанията има упоритостта да стане номер 1 на българския пазар до 2020 година и тази година ще открие седем нови магазина. При Metro (3) се следи съвсем подобен растеж на продажбите. Печалбата на веригата от вида кеш енд кери, чиито съществени клиенти са самостоятелните магазини, хорека секторът и офисите, трета поредна година понижава – този път с 12.5%.

" Билла България " (4), веригата с максимален брой супермаркети в страната, която през 2017 година продължи интензивно да отваря нови магазини, съумява да усили продажбите с 9%. В същото време облагата й се свива с една пета, откакто предходната година я усилва също толкоз.

Другата FMCG верига в развой на агресия в броя магазини – литовската T-Market ( " Максима България " ), е единствената компания в бранша с двуцифрен растеж на продажбите - съвсем 25%. В същото време това е и единственото сдружение, което към момента работи на загуба (близо 9.5 млн. лева) освен в бранша на бързооборотните артикули, само че и измежду 30-те водещи търговски вериги. По доходи от продажби е девета в класацията.

Отличникът в бранша е ТВ " Фантастико " (6). Продажбите на веригата, която е съсредоточена на софийския пазар, нарастват с 14%, облагата й се усилва с 4% и е двуцифрено число, а рентабилността й е най-високата за подсектора – 5%.

В топ 30 попадат и две районни вериги супермаркети. ЦБА (14), с център във Варна и база във Велико Търново, записва растеж на продажбите 7% и на облагата 121%. Персоналът й е понижен с 13% до 1083 души. Половината от магазините на " Коме " (24) са в София, а останалите - в периметър Дупница, Перник, Ихтиман, Костинброд, Сливница. Продажбите й нарастват с 9%, облагата – с 19%, само че към момента е под 100 хиляди лв.. " Коме " е нараснала личния състав си с към 13 чиновници до 623 души.

Дрогерии и акцизни артикули

Ако към супермаркетите прибавим двете дрогерийни вериги с условен дял от 2.7% и трите вериги, профилирани в продажби на цигари и алкохол (5%), общият дял на търговците на бързооборотни артикули в класацията доближава близо три четвърти (73%).

Дрогерийният канал безотказно продължава да се развива, съгласно анализатори главно за сметка на хипер- и супермаркетите. През предходната година продажбите на dm (15) се усилват с 19.5%. " ДМ България ", което през последните години интензивно отваряше нови магазини, през 2016 година излиза на дребна облага, а през 2017 година я удвоява до 1 млн. лв.. В момента веригата има 72 филиала в страната. Продажбите на конкурентната Lilly Drogerie (20), чиито магазини към този момент са 68, нарастват с още по-голямо движение – 22%. Печалбата на сдружението се усилва доста - от 820 хиляди лв. на 2.3 млн. лв..

Веригата Lafka (7), която през последните години построи мрежа от над 1000 павилиона в страната, през 2017 година задържа продажбите си съвсем на равнището на миналата година (-0.25%). В същото време компанията притежател - " Табак Маркет ", съумява да преодолее загуба от 10.96 млн. лв. през 2016 година и през 2017 година да излезе на облага от 1.6 млн. лв.. Видимо е намаляването на личния състав с една четвърт до 1540 души през предходната година.

Със сходни между тях мащаби са другите две компании в сегмента – " Аванти " (21) и " Ел Ес травъл ритейл България " (22). Първото сдружение е българска компания с 32 магазина за цигари, алкохол, шоколадови произведения и кафе в София. Продажбите на " Аванти " се усилват с 21.5%, пораства и облагата, само че от ниска база.

" Ел Ес травъл ритейл България " е дъщерно сдружение на френската Lagardere Travel Retail – международен водач в търговията по транспортни и пътнически зони. Продажбите на сдружението, чиито магазини са под марките Inmedio, Relay, 1 Minute, Discover Bulgaria, се подвигат с 11%, като облагата доближава до 2.4 млн. лв.. Компанията понижава личния състав си с 18% до 122-а души. От сдружението обясниха, че това се дължи на смяна на метода на работа в част от обектите – от личен личен състав към партньорски модел.

Черна и бяла техника

" Технополис България " (5), благосъстоятелност на " Видеолукс холдинг ", оглавява класацията в бранша на непроменена позиция от предходната година. Ръстът на продажбите на компанията е колкото междинният за пазара, облагата й се усилва със 171% и втората по номинален размер след тази на " Кауфланд ". Рентабилността е 6.5%. Преди две години водач в бранша беше " Техномаркет ", само че от този момент насам продажбите на компанията понижават – през 2016 с 38%, през 2017 година – с 23%. Това е и една от двете компании със спад на продажбите в класацията и единствената, в която той е двуцифрен. В същото време " Технополис " работи на плюс, като усилва облагата си от 130 хиляди лв. за 2016 година на 2.19 млн. лв. през 2017 година

Кризата с досегашния пазарен водач, наподобява, дава подтик на по-малки играчи в бранша. Магазини " Зора " ( " Зора-М.М.С. ", 10) да вземем за пример от две години усилва продажбите си, като за 2017 година растежът е двуцифрен – 22%. За този интервал компанията отвори нови магазини, преодоля загубата си и към този момент е на облага от 2 млн. лв.. В момента има 35 обекта в 25 български града.

С впечатляващите 28% нарастват продажбите и на " Магнум – Д " (16), което стои зад веригата " Техмарт ", която към този момент има 11 магазина в страната и онлайн магазин. Дружеството е представител на редица марки бяла и черна техника, на Midea, дистрибутира лични марки Arielli, представител е на климатичната техника AUX и TCL. Започва да продава на дребно преди пет години. Основната част от продажбите му идват от климатични системи и хладилна техника, с огромен дял са и тв приемниците. През 2017 година облагата му нараства от 941 хиляди на 4 млн. лв. за година. Четирите вериги за черна и бяла техника в класацията генерират 13% от продажбите в топ 30 за 2017 година

Направи си самичък

Секторът DIY също се оглавява от компания на притежателите на " Технополис ". " Практикер " (12) беше добита от " Видеолукс холдинг " преди четири години. За 2017 година тя е измежду единадесетте компании в класацията с растежи над двадесет % – с 25.6% и нарастване на облагата от 1.99 млн. лв. на 6.3 млн. лв. (виж профил тук). Рентабилността й е 4.4 – малко по-ниска от тази на " Кауфланд ". На " Практикер " се дължи и растежът на веригите в бранша " направи си самичък ".

Продажбите на Mr. Bricolage ( " Доверие Брико " ) се усилват с 1.5%, а облагата – с 22.6% до 3.8 млн. лв.. Веригата работи с 11 магазина в осем български града. При HomeMax ( " Баумакс България " ) растежът е към %, а облагата, при все това нараства, е едвам 0.59 млн. лв.. През 2014 година австрийската верига bauMax продаде сдружението си на българския притежател на магазините за килими Carpet Max. През 2015 година той притегли като вложител компания, близка до " Химимпорт ", и веригата беше преименувана на HomeMax. През 2016 година " Баумакс България " закупи Retail Park Plovdiv. Сега разполага със седем магазина в девет града.

Мебели и интериор

Оживлението в строителството и недвижимите парцели подвига оборотите на фирмите за мебели и от вида " направи си самичък ". На фотографията: Никос Ифантидис, шеф на IKEA за България

Фотограф: Николай Дойчинов Продажбите на трите най-големи мебелни вериги са с 3% условен дял от общите в класацията. Ръстът на приходите им обаче е 21.6% по отношение на предходната година. Лидер е IKEA ( " Хаус маркет България " ) с растеж от 13%. Печалбата на компанията нараства с съвсем 50% до 11.9 млн. лв., а рентабилността й е впечатляващите 10.9 – втората най-висока на пазара. AIKO ( " Айко мулти консепт " ) е с растеж на продажбите 14%. Печалбата се усилва с над 50% до 6 млн. лв., като рентабилността също е висока – 8.7%. Контролният пакет в това сдружение е благосъстоятелност на австрийската XXXLutz, втората в света мебелна компания.

В тази група е и рекордьорът по растеж на продажбите за класацията – датската верига Jysk ( " Юск Бул " ). Тази година тя влиза на 30-а позиция в класацията с помощта на растеж в продажбите от 88.9%. През последните години компанията стремително отваря нови магазини в страната. На облага излезе през 2016 година, а през предходната я усили с над 50% до 1.6 млн. лв..

Модният бранш

Сред 30-те водещи вериги стилният бранш е показан от H&M (13), Zara (25) и LC Waikiki (27). Сумарният растеж на продажбите им е 17% а общият дял в класацията е 3.4%. При " Ейч енд Ем Хеннес енд Мауриц " (H&M) растежът е 17%, само че облагата понижава с 45% по отношение на предходната година до 1.8 млн. лв.. " Зара България " усилва продажбите си с по-умерените 12%, като облагата й пада с 19% до 6 млн. лв., като другите марки на испанската компания, които тук продават през обособени сдружения, не влизат в топ 30. Сред стилните марки с растеж над 20% е само " Ел Си Уайкики ритейл Би Джи " - 23%. За годината облагата и на това сдружение понижава - с 8.5% до 2.8 млн. лв..

Спортните артикули

Една от най-ясно изразените трендове на 2017 година е засиленият интерес на потребителите към веригите магазини за спортни артикули. Те към момента са в края на класацията и делът им от общите продажби на топ 30 е доста дребен (1.4%). Но клиентите са оставили в петте обекта и онлайн магазина на френската Decathlon ( " Декатлон България ", 28) с 26.5% повече пари, в сравнение с предходната година.

Печалбата на Decathlon нараства с 53% до 4.1 млн. лв., а рентабилността й е 7%. Приходите от продажби в 25-те магазина и онлайн магазина на Sport Depot ( " Спорт хранилище " ) се усилват с 29%, а облагата - със 17% до 2.7 млн. лв.. Рентабилността е 6.5%.

Детски артикули

С доста положителни резултати през 2017 година е веригата артикули за дома и детски играчки JUMBO (11), чиито продажби се усилват с 22.6%. Гръцката компания, която обичайно има най-висока доходност в ритейл класациите (19.9%), усилва облагата си с над една четвърт до 29.5 млн. лв. – третата най-голяма в номинално изражение. В сегмента на детските играчки е и българската верига " Хиполенд " (26). През миналата година приходите й нарастват с 12%, а облагата понижава с 13%. Веригата има 26 магазина в 14 български града. Най-голямата верига

Германската верига Kaufland оглави българската ритейл ранглиста по оборот преди девет години и от този момент е закрепостен водач. " Кауфланд България " е единственият търговец на дребно в страната с доходи от продажби за 1 милиарда лв.. Първият Kaufland беше открит през март 2006 година в Пловдив. В момента веригата работи с 58 хипермаркета в 33 български града. " Кауфланд България " е единствената българска компания, която се подрежда измежду европейските топ 10 по така наречен Nielsen Store Equity Index, който прави оценка най-силните марки по потребителските желания, готовността на клиентите да ги предлагат, да пътуват, с цел да пазарят от съответния магазин и други Друго проучване на Nielsen измежду консуматори демонстрира, че за 50% от интервюираните Kaufland е веригата с най-ниски цени в България. За миналата година този % е бил 44. Възходът на веригата стартира в интервал, в който консуматори търсеха на първо място преференциални цени и опцията да намерят всичко належащо на едно място. На този стадий топ потребителски приоритет е магазинът да основава прелестно прекарване и Kaufland поетапно осъвременява магазините си. Други значими трендове са, че потребителите търсят здравословни храни, държат повече на съотношението цена - качество и веригата работи в тази посока. Освен това интензивно популяризира. С максимален растеж на продажбите

Рекордьорът по растеж на продажбите с близо 89% в класацията е веригата за обзавеждане Jysk. Датския Jysk Holding идва в България през 2005 година с магазин в Пловдив посредством сдружението си " Юск Бул ". През последните две години сдружението съвсем удвои броя на магазините в страната. В момента има 18 обекта в 13 града. До края на 2019 година възнамерява да отвори още 14 магазина. В същия период се чака да бъде приключен и логистичният център на Jysk в Божурище, чието създаване стартира през май 2017 година Инвестицията е на стойност 100 млн. евро. Центърът ще обслужва доставките на общо 270 магазина от седем страни в Югоизточна Европа. Jysk Holding има над 2400 магазина в 47 страни и още три логистични центъра. Единствената със спад на продажбите

Доскорошният пазарен водач при черната и бяла техника – " Техномаркет ", за 2017 година е единствената верига със спад на продажбите в топ 30, освен това две поредни години. Тази динамичност е обвързвана със промяна на собствеността и правосъдни разногласия. В началото на 2016 година " Техномаркет " беше купена от компания на Делян Пеевски. В края на същата година сдружението беше трансферирано на свързаната с депутата дубайска TGI Middle East, а през 2017 година стана дъщерно сдружение на " Благоевград БТ ". В същото време близо година и половина се водеха каузи с компанията - хазяин на магазините, " Глориент инвестмънт БГ ". Двете сдружения реализираха съглашение и отдръпнаха взаимно исковете си, както писа тогава " Капитал ", базирайки се на косвени данни. В този интервал три магазина са продадени от " Глориент " на " БЛ - ритейл риъл естейт ", дъщерно сдружение на " Благоевград БТ ", цигарената фабрика, която е също и притежател на мажоритарния дял в " Техномаркет ". Купувачът е ипотекирал магазините в интерес на Първа капиталова банка, която преди този момент настрана е кредитирала " Техномаркет " с 24 млн. лв., съгласно изданието. За 2017 година веригата заявява облага от 2.19 млн. лв., а съгласно уеб страницата й има магазини в 32 града. Най-рентабилната верига

Най-печелившата верига в класацията, с коефициент на доходност на приходите 19.9%, е " Джамбо Европейски Съюз.Б " (JUMBO). Компанията майка – " Джамбо СА ", Гърция, ръководи верига за дребни домашен артикули и детски играчки и записва българското си сдружение през 2005 година Има магазини в главните български градове - три в София, в Пловдив, Варна, Бургас, Русе. Обектът в Стара Загора е открит през ноември 2016 и наред с по-доброто показване на другите магазини е една от аргументите за растежа в продажбите за 2017 година с 22.6%. Компанията майка има 51 магазина в Гърция и 22 в Кипър, България и Румъния. Неотдавна тя разгласи проектите си в идните пет години да отвори нови 20 магазина - 17 в Румъния, 2 в Гърция и един в България – през 2018 година Необходимите 250 млн. евро за задачата ще бъдат събрани посредством издаване на конвертируеми облигации. Намеренията на " Джамбо Европейски Съюз.Б " са тази година да работи за усъвършенстване на оперативните разноски и за нарастване на приходите с продажби с към 10-12%. Единствена на загуба

T-Market е веригата с максимален растеж на продажбите при бързооборните артикули през 2017 година, само че е единствената компания в топ 30, която е на загуба. Компанията зад нея - " Максима България ", част от литовския холдинг Maxima Grupe, е в България от 2005 година През 2016 година стартира дейна агресия, като откри 14 нови обекта (част добити от отдръпналата се " Пени маркет " ), в които влага 19 млн. лв., и обнови визията и оборудването на шест магазина. През 2017 година компанията влага нови 11 млн. лв. в пет нови супермаркета и обнови 11 от старите си. Плановете й за 2018 година включват още пет нови Т-Market. Три от тях - в Карнобат, Ямбол и София, към този момент са отворени. Сега веригата има общо 69 магазина в 34 града. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР