Kaufland IT Hub и Lidl Digital се обединиха в Schwarz

...
Kaufland IT Hub и Lidl Digital се обединиха в Schwarz
Коментари Харесай

One IT, или формулата на успешното сливане

Kaufland IT Hub и Lidl Digital се сплотиха в „ Schwarz IT България “. Компанията ще работи върху дизайна и реализацията на идващото потомство IT решения за ритейл бизнеса в цялата група

На 1 декември 2020 година на българския IT небосвод изгря нова звезда – компанията „ Schwarz IT България “. За да се стигне до този миг, екипът ù потегля от две разнообразни изходни позиции. Едната е IT структурата на Kaufland Service – компания, благосъстоятелност на Kaufland Bulgaria, с екип от 230 души. А другата е Lidl Digital, част от IT дирекцията на комерсиалната верига Lidl с екип, наброяващ 65 души.

Предисторията: Глобалната водеща ритейл група Schwarz оперира в 33 страни и в нея работят към 458 хиляди чиновници. Всяка година близо 7,5 милиарда клиенти, почти колкото е популацията на земята, се обслужват от над 12 500 физически магазина и онлайн бизнеса на групата, към която принадлежат и конкурентните търговски вериги Kaufland и Lidl.

Schwarz IT e шапката, която сплотява всички IT екипи на групата по света в One IT. В компанията работят към 4000 експерти в целия свят. Те основават IT решенията, от които зависят ежедневният бизнес на групата и нейното стратегическо развиване във връзка с технологиите. В централата се взема решение, че първата IT компания на групата Schwarz отвън Германия ще бъде основана в България. За да стане това отговорно решение действителност, на родна почва се сплотяват две организации, принадлежащи към конкурентни търговски вериги. Процесите, през които минава сливането, са в пет съществени посоки: „ Администрация “, „ Инфраструктура “, „ Комуникация “, „ Организация “ и „ Човешки запаси “.

„ Schwarz IT България “ е основана като дъщерна компания на Schwarz IT в Германия, която не оперира като shoring center, а като равнопоставена компания с идентични права и отговорности. 

МЕНИДЖЪР попита:
Каква е формулата на сполучливото обединение?


Процесът на обединение ни направи по-сплотен и стимулиран екип

Михаил Петров, изпълнителен шеф

Сливането е план, който обгръща доста аспекти. На първо място той визира направление „ Човешки запаси “ – хората с техните усеща, страхове и упования. Основната ни цел бе да не изгубим нито един чиновник. Освен че я постигнахме, компанията се разрасна още с над 80 чиновници. Флуктуацията през 2020 година бе по-ниска от предходната година и два пъти по-ниска от междинната за IT бранша. Няма по-голяма препоръка за сполучливо обединение.

Независимо през какви процеси минава сливането, най-важното е чиновниците да са спокойни, да са наясно, че работното им място е обезпечено в компанията. За това способства подпроект „ Комуникация “. Беше значимо всеки да разбере, че желаеме да реализираме синергия сред двете компании и че няма да има оптимизация – дума, натоварена със смисъл „ загуба на работни места “. Важно бе и чиновниците да вземат участие в процеса и това стана чрез ролята на така наречен Change-Agents в екипите. Важна стъпка бе и внедряването на фирмена просвета на правилото Culture eats strategy for breakfast на Питър Дракър. Комуникацията тече и на открито, необходим бе повсеместен ребрандинг на компанията, защото от известните Kaufland IT Hub и Lidl Digital се появи една нова, непозната конструкция – „ Schwarz IT България “.

Процесите в двете компании трябваше да се разпознават и уеднаквят. Това беше съществена задача за подпроект „ Организация “. Важен развой, който не трябва да се подценява, е „ Мениджмънт на знанието “ (Knowledge management). Тук влиза основаването на фирмената Wikipedia – правила, политики и потребна информация за чиновниците. Използвахме и различен инструмент: „ Матрица на отговорностите “, която оказва помощ за ясното им дефиниране и бистрота.  Когато си част от международна корпоративна група, значима роля има и направление „ Администрация “. Предизвикателствата стартират от бизнес модела, договорите, фирмената конструкция, финансовата конструкция, систематичната среда и други При нас специфичност беше, че структурирането на административните процеси трябваше да послужи като образец за останалите IT центрове, които ще се оформят в предстоящ миг в Испания и Румъния.

Последният, само че не и по значимост подпроект целеше построяването на чисто нова „ Инфраструктура “. Това е предизвикателство, защото процесът е времеемък и е обвързван с голяма инвестиция. Всички тези стъпки ни направиха доста по-силен, обединен и стимулиран екип. Показахме, че ние, българите, подкрепени от сътрудниците в Германия, можем да бъдем систематизирани и проведени.

***

Пилотният план в България ни служи за модел при основаването на IT центрове в други страни

Рюдигер Пол, началник на отдел „ Дъщерни сдружения “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР