Kaufland България представи обновеното си инвестиционно намерение за Централни хали“

...
Kaufland България представи обновеното си инвестиционно намерение за Централни хали“
Коментари Харесай

Обновен идеен проект за Централни хали предлага нови решения за възможното развитие на сградата

Kaufland България показа обновеното си капиталово желание за „ Централни хали “ в София на конференция през днешния ден. Компанията продължава да привежда плана си за развиване на комерсиалните функционалности на постройката в сходство със законовите условия за обект със статут на монумент на културата.

През юли месец компанията разгласи обществено първичния си абстрактен план за постройката на „ Централни хали “, който мина през общоприета процедура по утвърждение от способените държавни органи. Във връзка с направените рекомендации от страна на НИНКН и Министерство на културата, компанията преработи и обнови плана за реорганизация и реституция на зданието.

Направените промени касаят интериорни и екстериорни оферти, както и облагородяване на зоната към постройката. Настоящото планово решение е въодушевено от първичната планова скица на арх. Наум Торбов и се характеризира с изключителна симетричност и отвореност на пространството. Отчетливо са обособени истинските две съществени пешеходни оси по линията изток-запад и север-юг, както и централното пространство в залата, в центъра на което е планувано възобновяване на фонтана по план на арх. Наум Торбов от 1908 година.

По надлъжната ос на централния вход е планувана основна комерсиална част с ситуирани от двете й страни щандове за търговия, което основава чувството за затрупан градски пазар с основни и второстепенни търговски улици. Като част от цялостната идея за „ Централни Хали “, за потребностите на бъдещия магазин ще бъде направено напълно ново асортиментно равнище. Стандартният продуктов микс на Kaufland ще се приспособява, тъй че да регистрира всички особености и обичаи на търговията в постройката.

На  второто равнище,  вземайки под внимание обществено-социалната функционалност на Халите, над софтуерните пространства е обособена зона за отдих с кътове за храна и питиета, присъщи за подобен вид здания в цяла Европа. Терасата е образно отделена от стените на постройката посредством стъклен под. На уместно място е позициониран в стъклена кутия и часовниковият механизъм от западната кула, съхранен до наши дни.

Достъпът до сутерена е сбъднат чрез два единични травелатора, ситуирани паралелно на основната комерсиална улица. В сутерена,  така както и на главния етаж, и на терасата са планувани площи за пространства на обособени търговски обекти на самостоятелни търговци. Планирано е делът на тяхното пространствено наличие в общата повърхност на магазина да е по-голям, в сравнение с във всеки различен търговски обект на вложителя.

В сутерена зоната на археологическите остатъци и крепостната стена се планува да бъде завършена като „ Интерактивна зона за археология и история “, която с уместно оформление на интериора да даде опция на посетителите да се срещнат с историята както на самата постройка, по този начин и на античността, исторически напластена през другите столетия в централната градска част на София. Предвижда се интерактивна зона за деца, книжарница, изложбена част.

Проектът възнамерява и образно възобновяване на всички входове, като три от тях ще бъдат отворени: Централен вход за посетители  от бул. „ Мария Луиза “, непряк вход за гости откъм паркинга към ул. „ Пиротска “ и вход за зареждане откъм ул. „ Георг Вашингтон “. Визуално се възвръща истинската фасада на зазидания сега вход откъм ул. „ Екзарх Йосиф “. По отношение на външната част на постройката се планува само облагородяване на околното пространство, в което влизат нов паркинг за клиенти, както и за колела и за зареждане на електрически автомобили, външни за обекта паркоместа, дървесна и храстова растителност.

Проектът се преценява с изказаните опасения на членовете на СЕСОНКЦ за откриване на археологически остатъци в подземния сектор на товарната рампа и в тази връзка вложителят се отхвърля от в началото показаното планово решение за намаление равнището на подземната товарна зона, както и от всевъзможни изкопни работи, с цел да се резервира съществуващото равнище на настилката в сутерена. Предложени са различни разновидности за транспортния достъп и зареждането на комерсиалния обект. Чрез превръщане на съществуващата товарна рампа пред западната фасада на постройката и покачване на плочата на рампата би било допустимо тихо и екологично зареждане на комерсиалния обект и ръководство на отпадъците. Зареждането е решено с по-малки камиони, отговарящи на наредбата за достъп на товарни коли в централна градска част.

В продължение на желанието и напъните си да вдъхне нов живот на една от емблематичните търговски здания в сърцето на града и да продължи функционалностите й на известно място за извършване на покупки на хранителни артикули, екипът на Kaufland България има вяра, че може да възвърне първичния план на създателя - под покрива на „ Централни хали “ генерации наред да се реализира комерсиална активност.

Компанията отговорно удостоверява, че високо цени културната стойност на постройката и има подготвеност да влага в реорганизация, реституция и поддръжка, тъй че тя да бъде приведена в чудесно техническо положение, запазвайки духа и построената през годините групова памет за комерсиалната й роля. Съвременната идея за нейното действие дава опция да се съчетаят модерните с обичайните привички за ползване, да се обогати и надгради асортиментът съгласно постройката, както и да се обезпечи достъп до всичките нейни елементи.

Всички елементи, доста визуализации, архитектурни проекти и изложение на развиването на идейния план на Kaufland България за „ Централни хали “ могат да бъдат прегледани на особено основаната за задачата осведомителна интернет страница:    

www.sofia-hali.bg

Виртуална 360° разходка ще помогне за по-лесен и бърз достъп да другите елементи на плана.

Kaufland България планува и разполагането на специфична историческа галерия на територията на Халите, която да показа историята на постройката през годините обратно, както и да разкрие хрумвания за нейното бъдещо осъвременяване. Изложбата ще е дейна в интервала 14 – 29 октомври 2021 година.
 Британското разузнаване: Руски разузнавач е откраднал формулата на AstraZeneca за основаването на Спутник V
Руски сътрудник е откраднал формулата за имунизацията на AstraZeneca против Covid и тя е употребена за съветската държавна ваксина „ Спутник V “,...
 Кой има имен ден през днешния ден, 12 октомври
На 12 октомври имен ден честват всички, които носят името Мартин, Марто, Марти, Мартинел, Мартен, Мартина, Марта, Мартинела, Мартена и производните...
 Трус в
Направих го, с цел да има обществен диалог, а подобен в организацията липсва. Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева явно работят непрекъснато...
 www.expert.bg  Голям скок на компенсациите по застраховки  Betenemy: Древен Египет е обичана тематика на <a href=казино почитателите " />  Пандемията затвори 10% от хотелите и къщите за посетители  Societe Generale редуцира 3700 чиновници  www.iwoman.bg  Стъпка по стъпка: Как да се гримирате, с цел да прикриете акне  Защо някои хора не могат да намерят своята сродна душа  Ето коя актриса става жури в  Ето по какъв начин да покажете на един мъж, че го харесвате без думи  https://www.sportlive.bg  Джанлуиджи Донарума опита да се сдобри с Милан (СНИМКА)  НА ЖИВО: Конгрес на БФС за избирането на нов президент, ГЛАСУВАНЕТО ЗАПОЧНА  Левандовски: Гуардиола ме научи да виждам по различен метод на футбола  Борислав Михайлов: В последните 16 години вървяхме напред Откриха първия кариерен център за хора...
На публично събитие бе открит първият по рода си кариерен център за хора...

Заедно можем
Коя е вашата зодия съгласно маите?... Ако котката ви се държи по този метод, това... Кои зодии не могат да стоят в работен офис по... Кока-Кола ХБК поема ангажимент да реализира... МОН: Всички учебни заведения и детски градини ще получат... Найден Зеленогорски: Свръхконцен...
По мотив завръщането на Делян Пеевски в политиката като претендент...
Футурологът Мариана Тодорова: Ако ИИ осъществя точката на сингулярност, това би могло да е последното човешко откритие
Д-р Мариана Тодорова е футуролог, доцент в Института...
Димитър Пурнаров - момчето, което пее на 12 езика

Никола Каравасилев и тимът на медалистите На живо от гроздобера: Росен и Капка Георгиеви описват

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР