Като винаги се случва, една значителна част от Световното първенство

...
Като винаги се случва, една значителна част от Световното първенство
Коментари Харесай

Милиардите, които Мондиал 2022 е струвал на Катар

Като постоянно се случва, една забележителна част от Световното състезание по футбол е към този момент в историята и за миналите две седмици стана ясно кои са страните, класирали се за елиминационната фаза на шампионата.
 Йошко Гвардиол, Хюн-мин Сон, Елиес Скири и какво значат черните маски, с които играят на Мондиал 2022
Защо някои футболисти играят с маски

Черните маски на Мондиал 2022

Някои споделят, че това е най-интересната част, тъй като единствено най-силните сега са отсети, само че пък други са фенове и на мачовете от груповата фаза. Факт е обаче, че на всеки футболен почитател му е мъчно да свикне с концепцията, че Мондиал 2022 се играе през зимата.

Но към този момент е добре известно, че това е по този начин, поради семейството на Катар. Защото през юли температурите в страната несъмнено няма да са търпими за игра. Но уредниците са се постарали жегата да не бъде проблем, тъй като всички осем стадиона са снабдени с климатични системи.

Да не приказваме, че седем от тях са особено издигнати за Мондиал 2022, а един тотално реновиран. За първи път Световното състезание по футбол се организира в Близкия Изток и за първи път в края на годината. А досега точно това е най-скъпото международно в историята.

От 2010 година, когато завоюва правото да e хазаин, побеждавайки Съединени американски щати, Катар е изхарчила 300 милиарда $ , с цел да провежда шампионата. Като в тези пари не се включват единствено разноските за построяването на стадионите, само че и за облагородяването на града. Като да вземем за пример свързването на спортните съоръжения с линии на метрото.

Всъщност едвам 10 милиарда $ са изхарчени за стадионите, като съгласно Bloomberg по-значителна инвестиция се е оказало метрото, което е коствало на катарците 36 милиарда $ . А най-вече пари са изхарчени за построяването на Lusail City, град наоколо до столицата Доха, който би трябвало да стане дом на към 200 000 души.

Интересното е, че през 2010 година мястото, на което през днешния ден е ситуиран градът, е било пустиня. Но с цел да се промени това катарците са похарчили 45 милиарда $ . Именно там се намира и Lusail Stadium - бижуто измежду стадионите в Катар, където ще се играе и финалът.

Дори наградният фонд на Мондиал 2022 е главозамайващ. От FIFA са обезпечили внушителните 440 милиона $ награден фонд . Като 42 милиона $ ще отидат при спечелилия, 30 милиона при подгласника и цели 27 милиона за този, който остане трети.
 Мондиал 2022, Lusail Stadium и стадионът за финала на Световното състезание по футбол
Бижуто, което ще посрещне финала на Мондиал 2022

Какво му е специфичното и впечатляващото на Lusail Stadium

Парите обаче не секват до първите три тима. Четвъртият ще получи 25 милиона $, а всички от пето до осмо място ще се снабдят със 17 милиона $. Като цяло нито един тим няма да си тръгне с празни ръце, тъй като за всички участници FIFA е осигурила по 1.5 милион $, с които да покрият разноските към подготовката, написа Bleacher Report.
 Мондиал 2022, Ричарлисон, голът му против Сърбия и почитателите, които е спечелил след него
Един гол против Сърбия, и толкоз доста почитатели

Ричарлисон удари джакпота

Наградният фонд е нараснал спрямо този преди четири години в Русия, когато общата му стойност бе 400 милиона $, а при спечелилия - Франция, отидоха 38 милиона $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР