Като цяло този бюджет е инвестиционен, коментира вицепремиерът и министър

...
Като цяло този бюджет е инвестиционен, коментира вицепремиерът и министър
Коментари Харесай

Василев: Този бюджет е инвестиционен

Като цяло този бюджет е капиталов, разяснява вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при разискването на първо четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 година

Ако ние не влагаме в хора, в инфраструктура, и не подобряваме институциите и обществената среда, тъй че те да не губят времето на жителите и на бизнеса, няма по какъв начин да чакаме висок стопански напредък и, надлежно, по-високи приходи, уточни той.

По думите му, няма по какъв начин конкурентното ни преимущество да е това, че сме небогати и с ниски приходи.

Василев уточни, че е заложено двойно увеличение на финансовите вложения до 5,8 % от Брутният вътрешен продукт, доста нарастване на средствата в обучение, опазване на здравето, просвета и спорт, и една обществена стратегия, която да обезпечи обществена взаимност към нашите съграждани.

Този бюджет, макар забележителните спомагателни вложения, в действителност се извършва с по-малко дълг от бюджетите, които са били планувани предходната година, съобщи финансовият министър.

" Когато сътрудниците от ГЕРБ питат къде са спомагателните доходи, къде са 8-те милиарда, къде са спрените кранчета - тук са. Ние вършим вложения от 12 милиарда лв. повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте планували ", обърна се той към опозицията.

" Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е импорт и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е очакван за следващата година от брутния вътрешен артикул, е по-малък от предходните. Този бюджет се извършва с по-малък дълг от бюджетите, които са планувани предходната година "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР