Ще се промени ли силата на обвинението за убийство на въоръжения полицай в начина, по който се докладват полицейските стрелби?

...
Като тогавашен ръководител на специализираните операции, сър Марк Роули беше
Коментари Харесай

Като тогавашен ръководител на специализираните операции, сър Марк Роули беше човекът, отговорен за увеличаването на броя на служителите, работещи с огнестрелни оръжия в Лондон.

Тя е предназначена да се справи със заплахата, възникнала от мародерските атаки с огнестрелно оръжие в Мумбай през 2008 г. и Париж през 2015 г.

За щастие, тази заплаха никога не се е материализирала, въпреки че служителите са били извикани за справяне с терористичните атаки с нож в Woolwich през 2013 г., Лондонския мост през 2017 г. и Fishmongers' Hall през 2019 г.

Въпреки това, същите служители се занимават с 4000 инцидента, включващи огнестрелни оръжия или предполагаеми огнестрелни оръжия всяка година.

>

Те изхвърлят оръжията си върху по-малко от двама от тях, но когато го направят, резултатите могат да имат опустошителен ефект върху самите служители и върху отношенията в общността.

Крис Каба: Министерството на отбраната предлага подкрепа на Метрополицията, докато въоръжени полицаи предават оръжията си

Изображение: Azelle Rodney

Има малък брой спорни стрелби, най-вече тази на Azelle Rodney през 2005 г. и Марк Дъгън през 2011 г., което доведе до бунтовете в Лондон това лято.

В случая с Азел Родни, след разследване, което установи, че убийството му е „неоправдано“, PC Антъни Лонг в крайна сметка беше обвинен с убийство, девет години след стрелбата, и оправдан на процеса.

В случая на Марк Дъгън съдебното жури установи, че той е законно убит, три години след стрелбата, и нито един служител не е изправен пред обвинения.Изображение: Марк Дъгън

Процесът на повдигане на обвинение срещу полицаи в убийство или непредумишлено убийство е тежък, но в случая с Крис Каба той протече по-бързо от обикновено, тъй като Независимата служба за полицейско поведение събра носени по тялото видеозаписи, видеонаблюдение, показания на свидетели и криминалистика, преди да предадат досието си на Кралската прокуратура.

CPS реши да обвини полицая NX121 в убийство за това, че е стрелял по г-н Каба през предното стъкло на шофираното от него Audi в Kirkstall Gardens, Streatham.

Превозното средство е било следено, като е идентифицирано като използвано при инцидент с огнестрелно оръжие предишния ден, но г-н Каба е бил невъоръжен.

Каба: Полицай е обвинен в убийство

Процесът на разследване и повдигане на обвинения отне малко повече от година, но породи опасения сред оръжейните служители в цялата страна, че ще бъдат съдени за това, че са си свършили работата.

Подробностите по случая не могат да бъдат обсъждани поради законите във Великобритания, които означават, че делото срещу полицая може да бъде предубедено чрез докладване.

Това е едно от нещата, които сър Марк, сега комисар на столичната полиция, би искал да промени, но също така би искал като CPS за укрепване на правната защита за служители, които използват сила.

Прочетете повече от Sky News:
Звездата на Man United в катастрофа
Търсенето на бащата за отговори за смъртта на дъщеря

Предлагайки подкрепата си на своите офицери, сър Марк писа до министъра на вътрешните работи в неделя, изразявайки загрижеността им, „че дори и да се придържат към тактиката и обучението, което са им дали, ще се сблъскат с години на продължителни съдебни процедури“.

Има обаче друго измерение на дебата.

Изображение: Полицията за борба с безредиците гледа как димът се издига от горящите сгради в Тотнъм, северен Лондон, през 2011 г.

В случая с Марк Дъган , проблемът, който провокира бунтовете в Лондон, беше вярата в Тотнъм, че престъпник с опита на Дъгън не би насочил огнестрелно оръжие към въоръжен полицай - и че той всъщност беше екзекутиран.

Полицията във Великобритания се извършва със съгласие, а полицията в Лондон и на други места продължава да се изправя пред предизвикателство в разказа, възникнал в Тотнъм.

Те са обучени да вярват, че престъпниците ще се опитат да ги застрелят, но реалността според някои е много различна.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР