Като „скандално действие“ определи турският президент решението на Гърция да

...
Като „скандално действие“ определи турският президент решението на Гърция да
Коментари Харесай

Ердоган: Това е скандално!

Като „ скандално деяние “ дефинира турският президент решението на Гърция да изгони посланика на Либия в Атина в отговор на подписаното по-рано сред Либия и Турция морско съглашение за установяване на границите в Източното Средиземноморие. Реджеп Тайип Ердоган добави, че Турция ще пази правата си в региона „ до последно “, съобщи БНР.

В тирада пред партиен конгрес в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че съглашението сред Либия и Турция, което беше оповестено в турския формален вестник откакто беше утвърдено от Меджлиса, е изпратено в Организация на обединените нации, с цел да бъде подаден текстът му в международната организация. На 27.11.2019 година в Истанбул турският държавен глава и водачът на Правителството на националното единодушие на Либия Файез ал-Сарадж подписаха съглашение за признание на морската пълномощия на двете страни. Определените в него изключителни стопански зона провокираха недоволството на Гърция, Египет и Кипър.

В подписания сред двете страни меморандум за съгласие показва, че непризнатата от никого, с изключение на от Анкара, Севернокипърска турска република, също има право на част от естествените запаси в района. Гръцкият външен министър Никос Дендиас разгласи, че страната му дава 72 часа на либийския дипломат Мохамед Юнис Менфи да напусне страната, защото подписаното съглашение е „ жестоко нарушаване на интернационалното право “. Дендиас обаче посочи, че Атина не прекъсва дипломатическите си връзки с Либия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР