Като се направи сметка, излиза, че другата страна на успоредника

...
Като се направи сметка, излиза, че другата страна на успоредника
Коментари Харесай

Това Вече Мина Всички Граници! Откриха Грешна Задача И В Матурата По Математика!

Като се направи сметка, излиза, че другата страна на успоредника се оказва още по-малка от по-малката (виж задачата вдясно). Това оповестиха за " 24 часа " математици.

" Задачата има за цел да ревизира косинусовата теорема. Това е задача, която съдържа в изискването си фактическа неточност, само че тя нито пречи, нито оказва помощ за решаването на задачата. Косинусовата теорема може да се приложи единствено за половинката на диагонала, който се търси. Задачата не е за построение ", дадоха отговор от министерството на образованието.

77% от зрелостниците даже са дали правилния отговор. Тази задача носи 3 точки. Ще се търси лична отговорност на този, който е позволил грешката, споделиха още от министерството.

" Ученикът ще би трябвало да ревизира има ли подобен успоредник, по този начин ще е изгубил време, вместо бързо да отиде на идната задача.Авторите би трябвало да дават правилни задания, с цел да няма ужас. Математиката не желае юристи ", споделиха още експерти по математика и родители.

" Ако забравиш за думата " по-малката " страна, а е просто " една " от страните, задачата може да се реши без проблем. Успоредник обаче в действителност не съществува. Има официална неточност, недовиждане от хората, които сформират теста, и това никой не го отхвърля ", удостовери и шефът на Управителния съвет на Съюза на математиците в България проф. Николай Николов.

До 8 юни е срокът за регулиране на изпитните работи. Обявяването на резултатите пък е до 13 юни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР