Като пример за подобни условия към България австрийският Дер Щандарт

...
Като пример за подобни условия към България австрийският Дер Щандарт
Коментари Харесай

Австрия може да блокира дори и олекотения Шенген за България и Румъния

Като образец за сходни условия към България австрийският " Дер Щандарт " отбелязва условието на българо-турската граница да бъдат изпратени най-малко три пъти повече чиновници на Европейската организация за отбрана на границите " Фронтекс ". Броят им следва да се усили и на сръбско-българската граница. За тези условия става дума в взаимната декларация на Австрия, България и Румъния от 29 декември.

България и Румъния би трябвало да одобряват назад мигранти, влезнали през тяхна територия

" Дер Щандарт " напомня и друго: реализирано е съглашение София и Букурещ да одобряват назад всички претенденти за леговище, които са били за първи път регистрирани на териториите на двете страни, а след това са се озовали в Австрия. В Дъблинския правилник е планувано, че претендентите за леговище нямат право да избират страната от Европейски Съюз, която им дава отбрана.

Австрийското издание в този момент отбелязва, че това би трябвало да става в границите на един месец, както е планувано по правилник. Това значи, че доста повече мигранти, за чиито процедури двете страни дават отговор, ще бъдат връщани в по-кратки периоди, разяснява австрийското издание. Австрия желае и да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, които да правят инспекции на място. Германия от години е разположила сходни чиновници на някои от летищата в Гърция.

Ангажименти и за Европейска комисия

Европейската комисия също пое ангажимент по въпроса и посочи, че може да се употребяват и запаси на Европейския корпус за гранична и брегова защита, изключително на границите сред България и Турция и сред България и Сърбия. Предвидено е също отпущането на европейски средства за високопроходими коли, дронове, системи за електронно наблюдаване и за построяването на ограда.

" Дер Щандарт " напомня, че продължителни дипломатически старания от страна на държавните управления в България и Румъния са довели до разхлабването на австрийското несъгласие за присъединение на двете страни към Шенген. От 31 март 2024 година паспортният надзор на летищата и морските граници следва да бъде анулиран.

Премахване на граничния надзор на двустранна основа не е допустимо

Не е допустимо да се отстрани граничният надзор сред обособените членове на Шенген на двустранна основа, изяснява специалистът по европейско право Валтер Обвексер пред австрийското издание. Според договорите за присъединение към Европейски Съюз анулацията на паспортните инспекции е използвана единствено в случай че Европейският съвет одобри единомислещо съответното решение. " Без утвърждението на австрийския представител в Европейския съвет цялостното присъединение на Румъния и България към Шенген не е юридически допустимо ", показва Обвексер. Казано по различен метод - Австрия може да продължи да блокира.

Виена е поела ангажимент в границите на съглашението да " разиска дата през 2024 година за възможна анулация на контрола и по сухопътните граници ". Това ще зависи и от това до каква степен сполучливо се ползват ограниченията, както и дали миграционната обстановка в Австрия се е подобрила.

По вътрешнополитически аргументи?

Германският ТАЦ напомня, че през есента на 2024 година в Австрия предстоят парламентарни избори. Австрийската национална партия евентуално ще се опита да изпревари дяснопопулистката Партия на свободата на Австрия, която съгласно всички социологически изследвания води измежду десните партии. Твърдата линия по въпроса за Шенген би могла да помогне за това, разяснява изданието. Поради това и мнозина подозират, че е малко евентуално държавното управление във Виена да смекчи своето " не " за за пълноправното приемане на България и Румъния преди вота. Австрийският кабинет обаче заяви, че договарянията с двете страни не престават.

 

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР