Като прие доклада на Торхилдур Суна Еварсдотир (Исландия, SOC) и

...
Като прие доклада на Торхилдур Суна Еварсдотир (Исландия, SOC) и
Коментари Харесай

ПАСЕ предложи да се прекрати постмониторинговият диалог с България

Като одобри отчета на Торхилдур Суна Еварсдотир (Исландия, SOC) и Дебора Бергамини (Италия, ЕНП/ГЕРБ), комитетът похвали България за това, че е преодоляла политическата рецесия и неустойчивост (илюстрирани от петте поредни предварителни парламентарни избори през 2021-2023 г.) и обстоятелството, че през юни 2023 година е основано съдружно държавно управление.

„ Властите съумяха да съберат парламентарното болшинство, належащо за конституционните промени, нужни за основаването на самостоятелна правосъдна система и гарантиране на устойчивостта на промяната “, обявиха депутатите.

„ Като цяло конституционните промени в региона на правосъдната власт съставляват забележителен прогрес в осъществяването на уговорките и отговорностите на България “, акцентират още те, представени от БГНЕС.

 

Комитетът приветства и ограниченията, подхванати от управляващите за битка с корупцията по високите етажи на властта, както и приемането на Закона за битка с корупцията през октомври 2023 година Той отбелязва, че е реализиран забележителен прогрес във връзка с свободата на изложение, отбраната на публицистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, битката с насилието против дами и битката с речта на омразата.

 

Въпреки това Комитетът смята, че някои останали дефекти към момента изискват премахване, по-специално във връзка с интеграцията на ромското население. Призивът към управляващите е да продължат настоящата конституционна промяна и да решат други нерешени въпроси в тясно съдействие с Венецианската комисия.

 

Комитетът прикани управляващите да изпълнят и рекомендациите на Групата страни против корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за възстановяване на осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (повече от 90 решения на съда чакат осъществяване, като над 50 % от тях са висящи от най-малко 10 години).

България се причисли към Съвета на Европа през 1992 година До 2000 година тя е обект на цялостната процедура за парламентарен надзор. С Резолюция 1211 (2000 г.) ПАСЕ реши да приключи мониторинга и да стартира постмониторингов разговор. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР