Като при всяка финансова криза, апетитът за злато отново се

...
Като при всяка финансова криза, апетитът за злато отново се
Коментари Харесай

Апетит за злато: 3 държави купиха 55 тона за месец

Като при всяка финансова рецесия, апетитът за злато още веднъж се изостри сензитивно – освен това освен на равнище персонални финанси. Центрланите банки на някои страни влагат съществено в благородния метал, увеличавайки запасите от него в своите запаси. През месец ноември се следи 47% скок на закупените брутни ресурси по отношение на октомври. На чиста база се отличават три центрлани банки, които са се сдобили с общо 55 тона, което единствено идва да покаже силата на търсенето.

Най-голямо количество е закупила Народната централна банка на Китай (PBoC), която през ноември добавила към запасите си 32 тона, демонстрира разбор на Световния съвет по златото. Това е и първото оповестено нарастване на запасите на страната от септември 2019 година

Това известие е значимо поради историческата позиция на Китай като огромен покупател на злато, натрупал 1448 тона сред 2002 и 2019 година Остава да забележим дали това ще бъде последвано от отчети за продължаващи покупки през декември “, се показва в отчета на Съвета.

В края на ноември златните запаси на PBoC възлизат на 1980 тона (3.4% от общите резерви).

Централната банка на Турция е другата от посочените три. През ноември тя продължи да купува злато, добавяйки още 19 тона към своите публични (централна банка + Министерство на финансите) запаси. Това покачва нейните чисти покупки на злато от началото на годината до 123 тона (най-големият регистриран от която и да е страна), а формалните ѝ златни ресурси до 517 тона (27% от общите запаси).

Централната банка на Киргизката република е третия покупател на злато през ноември, когато е е придобила 3 тона през въпросния месец. С това страната е нараснала общите си златни запаси до 16 тона (+61% от началото на годината).
 2023-а може да е година на невиждани върхове за златото
Откъм продажби – Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите продавачи през ноември. Първата е понижила златните си запаси с към 4 тона до 380 тона (-5% от началото на годината), а другата – с съвсем 2 тона до 397 тона, с 10% повече от началото на годината.

Покупките на злато от централни банки преобладаваха пазара на блогородния метал сред първото и третото тримесечие на 2022 година Анализаторите предвиждат, че е евентуално те са да натрупали повече, в сравнение с за десетилетия преди този момент.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинзлато централни банки ПоследниНай-четениПазари 816 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Накратко 464 Вечерни вести: Политическа партия се провали с мандата; Русия върви към разпад? Здравеопазване 144 Здравното министерство се забърза с покупката на въздушните коли за спешна помощ Бюджет и финанси 796 България я чака стагфлация през 2024 година Компании 17618 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Хай-тек 11082 6G може да употребява хората като източник на сила Компании 10882 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Компании 10288 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Всички новини18:06 Здравеопазване 816 Здравното министерство се забърза с покупката на въздушните линейкиОще от ПазариВиж всички  Светът презира мощния $, само че не може без него
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР