Като оставим настрана холивудските блокбъстъри, кои са основните теории за

...
Като оставим настрана холивудските блокбъстъри, кои са основните теории за
Коментари Харесай

6 популярни теории за това как може да настъпи краят на света

Като оставим настрани холивудските блокбъстъри, кои са главните теории за това по какъв начин Земята може да доближи своя край? Нека разгледаме шест от тях.
1. Удар на метеорит
През дългата си история нашата планета е претърпяла безчет конфликти с метеорити. Някои специалисти считат, че един ден задоволително огромен метеорит може да докара до апокалипсис на Земята. Достатъчно огромните метеорити могат да причинят широкомащабни опустошения.

По данни на НАСА всеки ден към 44 метрични тона астероиди „ удрят “ Земята. Повечето от тях са с размерите на песъчинка и изгарят незабавно след навлизането си в земната атмосфера.

Изчислено е, че с цел да може един астероид въобще да стигне до повърхността, той би трябвало да е необятен най-малко 5 метра при първата си среща с атмосферата. Метеоритите с такива размери обаче са по-редки – канара с размерите на автомобил се среща на нашата планета единствено един път годишно, а такава с размерите на футболно игрище – единствено един път на 2000 години.

Дори метеорит с размерите на футболно игрище няма да е задоволително огромно, с цел да постави завършек на всичко. Учените считат, че е нужен метеорит с широчина най-малко 96 километра, с цел да успее да унищожи живота на Земята.

Въпреки това, въпреки и рядко, пагубен удар не е невиждан. Данните сочат, че точно удар на метеорит преди 65 милиона години е унищожил динозаврите и е трансформирал хода на живота на Земята.

Шансовете за събитие, което да постави завършек на цивилизацията са относително дребни. Учените въпреки всичко не престават да учат и да се приготвят за евентуалните рискове, които съставляват тези „ бомби със закъснител “. Разбирането на рисковете разрешава създаването на тактики за отклонение или заличаване на прииждащите метеорити. Мисията DART на НАСА да вземем за пример има за цел да подсигурява оцеляването на нашата планета посредством отбиване на рискови метеорити, които са се насочили към Земята.
2. Изкуственият разсъдък да поеме ръководството
Концепцията за „ софтуерна сингулярност “ допуска, че изкуственият разсъдък (ИИ) освен ще надмине човешкия, само че и ще стане самоосъзнат и кадърен да се усъвършенства. Това звучи като сюжет на филм за „ Терминатор “, само че доста хора имат вяра, че това е действителна опция.

Професор Стивън Хокинг един път съобщи пред BBC, че „ развиването на цялостен изкуствен интелект може да значи завършек на човешката раса “.

По-вероятно от сюжета на Терминатор обаче е развиването на изкуствения разсъдък да докара до по-бавно утежняване на основите на обществото.

Вече видяхме това по метода, по който ИИ улеснява разпространяването на дезинформация и подправени изображения, които все по-трудно се разграничават от същинските. Крайният резултат може да бъде не толкоз злонамерени роботи с ИИ, които физически да унищожат човечеството, колкото човечеството, което употребява ИИ да унищожи себе си.
3. Слънчевите изригвания да изпържат електрониката ни
Слънчевите изригвания се характеризират с интензивни прояви на сила и радиация от повърхността на Слънцето. Само за няколко минути материалът се нагрява до милиони градуси. При това се получава изблик на радиация в целия електромагнитен набор – от радиовълни до рентгенови и гама лъчи.

Въпреки, че при интензивните слънчеви изригвания се отделят високоенергийни частици, които могат да бъдат също толкоз рискови за хората, колкото и нискоенергийната радиация от нуклеарните гърмежи, ние в действителност сме доста добре предпазени от тези резултати от магнитното поле и атмосферата на Земята.

Може би по-опасни са изхвърлянията на коронална маса (СМЕ). Това са огромни изхвърляния на плазма и магнитно поле от короната на Слънцето, които усилват размерите си, до момента в който се популяризират от Слънцето към Земята.

Тези стихии сигурно могат да бъдат рискови за връзките на Земята. На 23 юли 2012 година доста мощно CME мина през орбитата на Земята. За благополучие, планетата ни не беше на огневата линия. Ако това се беше случило, можеше да се стигне до спиране на радиовръзките и неточности в GPS навигационните системи, последвани от необятно публикувани спирания на електрозахранването.

В доста региони хората нямаше да могат даже да пуснат водата в тоалетните си, защото водоснабдяването в градовете значително се основава на електрически помпи. Отстраняването на този вид вреди може да отнеме доста дълго време.
4. Ядрена война
Ядрената война е малко евентуална. Независимо кой ще направи първия ход, всички страни ще бъдат унищожени – няма да има „ победител “.

Какво би станало, в случай че някой взриви нуклеарно оръжие, само че няма по какъв начин да се разбере кой го е направил? Ще докара ли това до всеобщо възмездие?

Ако е по този начин, резултатът може да бъде „ нуклеарна зима “. Това е теорията, съгласно която нуклеарните детонации ще изхвърлят толкоз доста прахуляк и пушек, че ще попречат на огромна част от слънчевата светлина да доближи до повърхността. Това от своя страна може да продължи няколко години и да докара до повсеместна гибел на растения и животни.

Невъобразимо огромен брой хора ще загинат, а човечеството ще се бори за развъждане на храна, което ще докара до безпорядък и принуждение.

Възможността за стартиране на стотици нуклеарни оръжия в границите на няколко минути е смразяваща действителност, от която всеки може да настръхне. Особено като се има поради, че най-сериозната опасност от нуклеарна война може да възникне от произшествия или недоразумение.

През 1986 година съветският офицер Станислав Петров за малко да не заяви за американски удар, като вярно заключава, че става дума за подправена паника. Впоследствие той е наименуван „ Човекът, който избави света “.
5. Пандемии
Както неотдавна видяхме от Коронавирус, пандемиите засягат освен здравето, само че и унищожават стопанските системи и обществения ред. Предполага се, че с продължаващото стопляне на света пандемиите ще зачестят, тъй като новите вируси се развиват и мутират по-бързо, в сравнение с можем да разработим ваксини или медикаменти за лекуването им.

Освен това актуалното пътешестване форсира предаването на заболяванията, което подсигурява, че нов вирус ще се популяризира доста елементарно във всички краища на света.

Известни са 26 фамилии вируси, които заразяват хората. От петте пандемии от 1900 година насам. всички са свързани с грип или ковид и евентуалната поява на идната пандемия не е за занемаряване. Световната здравна организация има лист на патогените с пандемичен капацитет, който се актуализира един път годишно, написа kaldata.com.

На тазгодишната годишна среща на Световния стопански конгрес в Давос една от сесиите беше отдадена на „ заболяването Х “. Според СЗО, това „ съставлява знанието, че сериозна интернационална зараза може да бъде породена от патоген, който понастоящем не е прочут като извършител на човешко заболяване “.

За да се предотврати това, би трябвало да се изготвят световни проекти за деяние, включващи наблюдаване, ранно разкриване и бързо реагиране. За страдание, съществуват и огромни групи от последователи на теорията на конспирацията, които имат намерение да спрат всички старания за справяне с евентуалните пандемии.
6. Изменение на климата
Вече има задоволително доказателства, че изменението на климата е действителна и непрекъсната опасност и че за него са виновни човешките дейности.

Тъй като човешката активност продължава да вкарва парникови газове в атмосферата, световното стопляне продължава да се ускорява. Това внезапно повишение на температурата води до увеличение на рисковите метеорологични феномени и повишение на морското ниво, което заплашва с заличаване на цели екосистеми. Това освен оказва въздействие върху естествения свят, само че и доста затруднява оцеляването на хората.

Например, съгласно изчисленията до 2050 година производството на храни ще би трябвало да се усили с 50%, с цел да се изхрани към момента възходящото население. Изменението на климата обаче към този момент се отразява на способността ни да отглеждаме задоволително храна и този проблем ще се задълбочава.

Въпреки, че изменението на климата няма да докара до заличаване на планетата или даже до края на човешката раса, то евентуално ще направи живота на Земята доста по-труден. Той ще е обвързван с доста премеждия от увеличението на глада, сушата, наводненията, пожарите, бурите и други бедствия. Това от своя страна може да докара до срив на човешката цивилизация.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР