Като основни проблеми на България евродепутатите съзирали още корупцията, неравенството,

...
Като основни проблеми на България евродепутатите съзирали още корупцията, неравенството,
Коментари Харесай

Мониторингова група в ЕП: Има проблеми с българската прокуратура

Като съществени проблеми на България евродепутатите съзирали още корупцията, неравенството, незадоволителната медийна независимост, имало и случаи на дискриминация против роми, хомосексуалисти, както и домашното принуждение.

Българите заслужават работеща правосъдна система, която да пази върховенството на закона и правата на хората. В този смисъл има проблеми, които би трябвало да бъдат решени, що се касае до работата на прокуратурата.

Това съобщи на конференция ръководителят на делегацията на Комисията по цивилен свободи към Европейския парламент София ин`т Велд. В комисията има членове от всяко политическо семейство от Екологичен потенциал, включително и Елена Йончева от ПЕС/БСП. В рамките на визитата си в София представителите на комисията са се срещнали с президента Радев, основния прокурор Иван Гешев, министър Бойко Рашков, националния омбудсман и други

Не бих споделила, че става дума за блокиране на правния развой, само че сигурно има проблем с прокуратурата. Така да вземем за пример основният прокурор има съвсем монопол да взема решение да стартира или не следствия, може да приключи всяко произвеждане, сподели Велд.

Пример за проблем, който съзирали евродепутатите, са незадоволителните дейности по следствие на фотосите, за които се твърди, че са от спалнята на експремиера Бойко Борисов, изтекли предишното лято. Именно отговорът на въпроса какво се случва с следствието от страна на Иван Гешев озадачил представителите на Европарламента.

„ Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите ни към основния прокурор бяха във връзка с пасивността на прокуратурата по дадени каузи. Зададохме и въпроса със злощастно известните фотоси на някогашния министър-председател. Получихме отговор - „ не знам по какъв начин се развива следствието ". Това е случай от огромен публичен интерес и е обикновено основният прокурор да знае по какъв начин се развива той ", добави Велд.

„ Тук сме, тъй като има систематични проблеми, свързани с върховенството на закона и свободата на медиите. За мен е извънредно значимо, че успяхме да обърнем погледа на евродепутатите към тези проблеми. И освен приказваме, а сме решени, че би трябвало да се вземат съответни ограничения ", сподели на собствен ред Елена Йончева. Така да вземем за пример във връзка с медиите имало предпочитание да се подсигурят евросредства за проверяваща публицистика, да се предизвикват законови промени за отбрана на източниците на информация и други

фотография: БНТ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР