Като основен проблем повечето директори на РЗИ съобщиха изчерпване на

...
Като основен проблем повечето директори на РЗИ съобщиха изчерпване на
Коментари Харесай

Здравните власти обмислят временно да бъдат преустановени плановите операции

 Като главен проблем множеството шефове на РЗИ оповестиха привършване на потенциала на лечебните заведения за интензивно лекуване. Те предложиха прекъсване на плановите действия и интервенции в страната, като опция да се пренасочи спомагателен личен състав за лекуване на заболели с COVID-19.

" Картината в страната е хомогенна – здравната система е под напън и с цел да я облекчим, обмисляме краткотрайно да бъдат прекратени плановите интервенции и банкет на национално равнище “, разяснява здравният министър. 

Той напомни, че на този стадий към мярката са пристъпили обособени лечебни заведения, от една страна, с цел да преструктурират други свои отделения в COVID-структури, а от друга – с цел да освободят спомагателен човешки запас, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна зараза.

От здравните инспекции регистрираха нараснал интерес към антигенните проби, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е избрана пределна цена от 10 лева Според зам.-министър Златанов идната доставка на такива проби до всички РЗИ в страната ще бъде осъществена до сряда, 3 ноември.

Проверките на способените органи във връзка със спазването на противоепидемичните ограничения демонстрират, че условието за владеене на " зелен документ “ за посещаване на избрани обекти се съблюдава, тъй като откогато е въведена тази мярка, не са открити тежки нарушавания.

Бяха разисквани настоящата епидемиологична конюнктура по общини и области, ходът на имунизационния развой в страната, заетите кревати за неусложнени случаи и за интензивно лекуване, контролът по спазването на противоепидемичните ограничения, съществуването и разпределението на безвъзмездни антигенни проби. 

На срещата участваха министърът на опазването на здравето доктор, заместител - здравният министър доктор Александър Златанов, изпълняващата длъжността основен държавен здравен контрольор доктор Радосвета Филипова, проф. Мира Кожухарова – консултант на министъра на опазването на здравето и шефът на дирекция " Опазване на публичното здраве и здравен надзор “ в Министерство на здравеопазването Илия Тасев.

Регионалните здравни инспекции от цялата страна оповестиха, че следят засилен интерес от страна на жителите към имунизацията против COVID-19. Очаква се в идващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Нито една здравна ревизия не рапортува за дефицит на ваксини срещу COVID-19, за липса на персонални защитни средства, дезинфектанти и лекарствени артикули, прилагани при пациенти с ковид на територията на съответната област, включително и за дефицит на Ремдесивир.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР