Като общо правило добавките към храните, които се означават с

...
Като общо правило добавките към храните, които се означават с
Коментари Харесай

Е510 – добавката в храните, която не е за всеки


Като общо предписание добавките към храните, които се значат с буквата Е и няколко числа след нея, са строго разграничени в няколко категории съгласно действието си. Добавките, чието цифрово обозначение стартира с 5, са регулатори на киселинността на храните, с изразено въздействие върху процеса на печенето им. Така, храните които съдържат тази група добавки, са най-вече в печена форма. Един от необятно потребяваните артикули от тази група е Е510 амониев хлорид .

Амониевият хлорид е прочут и като нишадър . Продуктът не попада в групата на публично утвърдените добавки към храната за прилагане в Европейския съюз, само че не е и неразрешен, тъй като няма данни за директни токсични резултати от използването му в дребни количества. Затова на пазара се откриват редица печени храни , на чиито етикети е обозначено наличие на Е510. Все отново специалистите предлагат такива артикули да се употребяват с нараснало внимание от хора с избрани здравословни проблеми, които ще посочим по-долу.

Е510 се употребява в хранителната промишленост с две съществени цели:
За възстановяване цвета на брашната; За подкрепяне на печенето на продуктите и за придаване на характерен хрупкав усет:

Осигурявайки тези два резултата, амониевият хлорид се прибавя при производството на редица тестени артикули – хлебни произведения, кексове и други сладкиши, които се пекат и при печенето се търси оптимално бухване.

Свързани публикации.. Е123 (амарант) – рисковата багра в храните 1 Кои храни водят до отичане на корема? 0 6 храни при рефлукс 0

Е510 не придава характерен усет на продуктите, в чийто състав е вложен, и потребителят може да се осведоми за наличието му само по обозначенията върху етикета. Няма данни за токсично деяние на нишадъра при здрави хора след

консумация на съдържащи го храни. Експертите обаче предлагат към такива храни да се подхожда деликатно в няколко случая.

Хранителните артикули, съдържащи в състава си добавката Е510, е добре да се заобикалят от хора с хронични чернодробни проблеми,

с бъбречни нарушавания

или стомашни неразположения. Амониевият хлорид може да провокира ацидоза с гадене и болки в корема.

Клинични изследвания демонстрират, че преработката на амониевия хлорид в организма може в допълнение да натовари тези органи и да утежни функционалността им. Подобни последици обаче се следят единствено при банкет на огромни дози амониев хлорид, каквито единствено с храната мъчно може да се употребяват.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР