Като нямаш какво умно да предложиш вадиш стари, изтъркани номера

...
Като нямаш какво умно да предложиш вадиш стари, изтъркани номера
Коментари Харесай

Важно! Пробутват на министър Василев стар и негоден устройствен правилник за митниците

Като нямаш какво мъдро да предложиш вадиш остарели, изтъркани номера за похищение на вниманието на министъра, тъй като индивида нищо не схваща от митници, и на обществото, тъй като то харесва поръчки за промени, обещания за битка с корупцията и повдигане на приходите. Пълен фалшив. По остаряла бюрократична традиция този финт цели да се слагат „ верните “ хора на основни позиции в системата и да се отстранят неуместните. Като се зачетем по-внимателно в предлагането истината наподобява друго. В плана няма нищо ново, съвременно и реформаторско. Връща се остарялата конструкция на организацията от 2014 година, когато отпред на организацията бе същото управление, сложено от държавното управление на Орешарски. За това ръководство помним, че приходите започнаха да падат, контрабандата и противозаконната търговия започнаха да се повишават и корупцията процъфтяваше, както нормално.

Нека да забележим какви са главните „ промени “:

1. Създава се дирекция „ Последващ надзор “ с претекстове, както сподели министъра на финансите, че звеното е било закрито през 2019 година и „ не могат да се вършат инспекции на рискови компании след прекосяване на стоките през границата “. Тонев заблуждава министъра и той приказва лъжи. Всички пълномощия за следващ надзор на митническите органи са вменени с регламенти и закон и в никакъв случай не е спирало използването им. Звената за следващ надзор бяха част от структурата на профилираните дирекции за митнически и акцизен надзор. Сега се предлага изваждането им от там и нелогичното и механично събиране на тези действия под една шапка. Ще се смесят проверки и инспекции по реда на „ Данъчно-осигурителния процесуален кодекс “ на акцизни артикули и „ следващ надзор “ на вносни артикули по реда на митническия правилник. Прозират претекстове за централизация на този надзор в ръцете на един „ верен “ човек. Скоро ще забележим кой е индивида.

2. Разформирова се Главна дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “ и се трансферира целият действен състав към териториалните митници, под контрола на териториалния шеф. За публиката това може да наподобява като децентрализация, само че на процедура ще стартира едно безмислено преназначаване на хора и крайният резултат ще е скъсване на връзките и потока на разследваща информация и връщане към модела на локален „ феодализъм “. Този модел работи, когато при териториалния шеф е и хляба и ножа и нормално локалните играчи знаят авансово кой и по кое време ще ги ревизира, естествено против съответната признателност. Това сме го виждали години наред най-много на граничните пунктове, където постоянно са протичали процеси на симбиоза на митничари и контрабандисти. Дали това е търсения резултат следва скоро да разберем. За да стане по-ясно на читателя, това е все едно да закриеш Групово дело БОП и да прехвърлиш звената към регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

3. Трансформиране на Главна дирекция „ Информационни системи и аналитична активност “ в дирекция. Това деяние също е със подозрителен смисъл и е несъмнено, че ще се отрази отрицателно в дълготраен проект на настоящите ИТ екипи, работещи сега по огромни и комплицирани планове за създаване, развиване и поддръжка на осведомителните системи, финансирани от Европейски Съюз.

4. Изваждане на активността по образованието в организацията отвън дирекция „ Човешки запаси “ и отделянето й в независима дирекция. За това предложение не може да бъде открита никаква функционална логичност. Учебният развой е естествена и неделима част от политиката по ръководство и развиване на човешките запаси в една организация. Създава се още една непотребна дирекция, като препоръчаната бройка от 8 щата не дава поръчка за значително развиване на образователния развой.

5. Най-спорна от всички е гръмко декларираната от министъра мярка за битка с корупцията в организацията, която се показва във въвеждане посредством устройствения устав на „ Декларация за единодушие на чиновниците за осъществяване на инспекция от органите на Национална агенция за приходите “. Това предложение, в случай че бъде признато, с изключение на, че е искрено безсмислено и популистко, съгласно мнението на адвокати, осведомени с административното право, може да се преглежда като незаконосъобразно и дискриминационно. Към сегашния миг по силата на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на противозаконното имущество всички държавни чиновници подават годишно заявления. В тях те документално декларират единодушието си да бъдат проверявани техните сметки, приходи и имущество, да бъде разкривана данъчна загадка пред способените контролни органи. Предложената в правилника декларация не произтича от условие на закон, няма ред за предпазване и отбрана на персоналните данни, не е ясно кой и по-какви критерии ще избира чиновниците за инспекция.

Дискриминационността на препоръчаната декларация се съдържа в това, че към всички митнически чиновници се подхожда авансово, като към евентуални нарушители без съществуване на основателни подозрения или данни за осъществени от тях закононарушения или нарушавания. Те се слагат в друго и унизително състояние по отношение на всички останали държавни чиновници, за които това обвързване не важи.

Министърът би трябвало да си дава сметка, че приемането и влизането в действие на този план ще принуди за дълго време администрацията да се занимава със себе си вместо да се концентрира в своите съществени отговорности да дава бързо и навреме обслужване на бизнеса и жителите, да пази фиска на страната, да разкрива и предотвратява контрабанда, митнически, акцизни и валутни нарушавания и закононарушения. И това ще се случи на фона на предстоящо понижаване на приходите в резултат на тежките стопански последствия от пандемията и нахлуване на страната в избирателен интервал. Необходимото времето за вътрешна метаморфоза надвишава доста хоризонта на деяние на служебното държавно управление и ще отнеме опцията на последващо постоянно държавно управление да предприеме свои дейности за усъвършенстване и модернизиране на ръководството на организацията. Приемането на нов организационен устав с нищо няма да способства за възстановяване на събираемостта и до битка с корупцията заради простата причина, че устройствения устав самичък по себе си не може да реши какъвто и да е от тези въпроси. Необходим е доста по-дълбок експертен разбор на проблемите и пречките пред организацията за дейно справяне с тези задания, а не реституция на остарели бюрократични подходи.

Това, което би могло да се направи действително сега е министърът да да отдръпна разглеждането на плана, като остави опция на идващото постоянно държавно управление да осъществя своите визии за възстановяване на работата и реформиране на митническата администрация, а той дано концентрира своите старания да подсигурява законосъобразно и дейно осъществяване на функционалностите на организацията.

Асен Асенов, специалист по митнически въпроси

(Името е заменено от редакцията, създателят е дълготраен чиновник в митниците и е потвърден специалист по тематиката.)

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР