Като Непростимо престъпление определи инцидентите Аятолах Али Хаменей. Той се

...
Като Непростимо престъпление определи инцидентите Аятолах Али Хаменей. Той се
Коментари Харесай

В Иран вече има задържани за опитите за отравяне на ученички

Като " Непростимо закононарушение " дефинира случаите Аятолах Али Хаменей. Той се закани, че ще има съществени санкции: " Ако това безчовечие се потвърди и зад него стоят лица или групировки, това е непростимо закононарушение. То е ориентирано против най-невинната част от обществото - децата, и провокира боязън и неустановеност измежду хората и изключително засегнатите фамилии. "

Иранците са гневни поради прекомерно дългото безмълвие на управляващите - първите случаи са засечени още през м. ноември в свещения за шиитите град Кум в централен Иран. От 28-ми февруари офанзивите с тайнствен газ зачестяват и към този момент обгръщат цялата страна. Според проверяващата комисия са потърпевши над 5000 ученички в 230 учебни заведения, намиращи се в 25 от 31 провинции в страната. Протестът пред министерството на образованието в Техеран прерасна в антиправителствена проява.

 

Според народен представител, който цитира иранското здравно министерство, става дума за газ на азотна основа, употребен в промишлеността или земеделието. Симптомите са сходни - сърцетуптене, главоболие, дихателни проблеми, отмалялост, достигаща даже до неспособност за придвижване. Повечето от децата, признати в болница, описват, че усетили мощна миризма - някои я съпоставят с изгоряло, други с багра и даже парфюм. Освен децата, са наранени и техните преподаватели.

 

Според някои родители децата им са имали недоволства седмици след контакта с отровното вещество. Здравният министър заяви, че натравянията са леки, без съществени последствия за здравето. Версиите са разнородни. Иранският президент Ибрахим Раиси упрекна враговете на Техеран. Според иранското държавно управление външни сили се пробват да дестабилизират страната. Местни медии и някои политици настояват, че зад случаите стоят религиозни групи, които са срещу девойките да получават обучение.

 

Според други това е отговорът на всеобщите митинги, последвали гибелта на Махса Амини през септември 2022 година - за първи път от ислямската гражданска война през 1979 година в тях се включиха ученички. Младата жена умря откакто беше задържана от моралната полиция поради погрешно комплициран хиджаб и това провокира вълна от съпричастност по целия свят.

 

Резултатът към този момент е, че доста родители са спрели децата си от учебно заведение, тъй като считат, че не са в сигурност там. Реакция, определяна като извънредно решение на фона на традициите в Иран, където по един въпрос има консенсус - образованието е наложително за всички, и където в университетите девойките даже са болшинство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР